Priča o životu i radu bana Milosavljevića

M. P.
Priča o životu i radu bana Milosavljevića

Banjaluka - Svetislav Tisa Milosavljević je ostavio dubok trag na Banjaluku čije je današnje obrise i stvorio, ali i na prostor bivše Vrbaske banovine, kao i na vrijeme u kojem je živio.

Rekao je ovo u četvrtak uveče na otvaranju izložbe arhivskih dokumenata "Svetislav Tisa Milosavljević: ban i ministar", gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

- Ova izložba nas podsjeća na neimara koji je za nepunih pet godina svog banovanja učinio snažan preokret u Vrbaskoj banovini - rekao je Gavranović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da ova postavka ima veliki značaj, a u nekim od zgrada koje je sagradio danas su smješteni Narodno pozorište RS, Banski dvor Kulturni centar i Gradska uprava grada Banjaluka. 

Autor izložbe, koja je otvorena u Banskom dvoru Kulturnom centru, Verica Stošić iz Arhiva Republike Srpske istakla je da je na ovaj način ispričana topla priča o životu Svetislava Milosavljevića, kroz dokumenta koje je bilo jako teško izabrati.

- Ona traži pažljivo čitanje i uočavanje detalja, jer je riječ o velikom čovjeku koji je ostavio dubok trag u 20. vijeku - rekla je Stošićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i delegat u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović-Zečić, i brojni gosti iz kulturnog i političkog života Srpske i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana