Priča o Tolkinu i Luisu stiže 2015.

Cvija Mrkonjić
Priča o Tolkinu i Luisu stiže 2015.

Los Anđeles - Biografski film "Tolkin i Luis" o prijateljstvu pisaca koji su napisali kultna djela "Gospodar prstenova" i "Hronike Narnije" trebalo bi da se pojavi u bioskopima sljedeće godine na radost obožavalaca njihovih pisanih avantura.

Filmsku priču o Džonu Ronaldu Rejelu Tolkinu (Gospodar prstenova) i Klajvu Stejplsu Luisu (Hronike Narnije) produciraće kompanija "Attractive Films", a režiju će raditi Sajmon Vest. Publika će imati priliku da uživa u ostvarenju koje će oživjeti druženje književnika, kao i rad na Oksfordu.

Svi koji dođu da pogledaju film moći će vidjeti kako je Tolkin preobratio agnostika Luisa i okrenuo ga prema hrišćanstvu, dok je on ohrabrio prijatelja da završi priču o magičnom prstenu.

Radnja filma smještena je između dva svjetska rata, a prati i iskustva Tolkina u Prvom svjetskom ratu. Međutim, vremenom je došlo do razlaza ova dva prijatelja.

- Luis je postao savršen hrišćanin, što je Tolkina uznemirilo. Opsesivni Tolkin bio je u blokadi, strahovao je od objavljivanja "Gospodara prstenova" i užasnih, psihotičnih vizija koje su ga progonile - otkrio je Verner Pramšufer iz "Attractive Filmsa".

Kompanija "Foks" trenutno radi na drugom projektu pod nazivom "Tolkin", koji će biti fokusiran na piščeve ratne godine i karijeru u Oksfordu.

Epski fantastični roman "Gospodar prstenova", koji je nastao između 1937. i 1949. godine, zapravo je nastavak Tolkinove ranije objavljenog djela "Hobit". Obje ove Tolkinove knjige štampane su mnogo puta, prevedene na veliki broj jezika, a takođe su ekranizovane i adaptirane za pozorište. Dospjele su među najpopularnija i najuticajnija djela u književnosti 20. vijeka.

"Hronike Narnije" predstavljaju seriju od sedam romana za djecu, prevedene su na 41 jezik sa više od 95 miliona prodatih primjeraka. One su takođe iz oblasti fantastike, a Luis je u njima koristio motive iz hrišćanstva, grčke i rimske mitologije, kao i iz engleskih i irskih bajki. Kroz sve knjige provlači se lik lava Aslana.

"Hobit"

Prva dva filma snimljena po "Hobitu" pod nazivima "Neočekivano putovanje" i "Šmaugova pustošenja" doživjela su veliki uspjeh. Publika željno iščekuje da u bioskope stigne nastavak "Tamo i nazad".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana