Priča o Dučićevim posljednjim danima

Željka Domazet
Priča o Dučićevim posljednjim danima

Istočno Sarajevo - Na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, 19. po redu, koji se odvija u Istočnom Sarajevu, u četvrtak uveče izvedena je i predstava "Poslednja pesma" o srpskom pjesniku i diplomati Jovanu Dučiću, u režiji Anite Panić, a u kojoj igraju Nebojša Kundačina, Milan Nikitović i Maja Kolundžija Zoroe.

Iste večeri publici se sa monodramom "Otirač" predstavio mladi Ivo Krešić, koji izvodi i režira ovu predstavu. Kundačina, Nikitović i Kolundžija Zoroe su u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo dočarali posljednje dane pjesnika i diplomate Jovana Dučića u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera od 1941. do 1943. Kundačina je napomenuo da ovu predstavu igraju već godinu i da je svaki susret sa publikom izazov.

- Razlika od mesta do mesta postoji, ali povezuje ih zajednička nit da svi zajedno provedemo jedno lepo vreme posvećeno jednom našem velikom pesniku Jovanu Dučiću - rekao je Kundačina.

Dodaje da je ovaj tekst mogao biti izveden i kao monodrama, ali da je "zanimljivije da ima više likova".

- Nije slučajno da se moj kolega koji igra sa mnom zove Jovan i to je neka vrsta male fantazmagorije. Sve ovo bi moglo biti kao da se desilo i kao da se nije desilo, da je to bio jedan mali san, da pesnik sam sa sobom razgovara iz mladih dana. Pojavi mu se jedan mladić koji se zove Jovan i to ga negdje i ponuka da počne da se priseća svog života - rekao je Kundačina.

Krešić je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je publika prihvatila njegovu interaktivnu monodramu "Otirač" u kojoj se glumac obračunava sa negativnim pojavama u društvu s ciljem da to donese katarzu, a ne nervozu.

- Publika u Istočnom Sarajevu je odlična i dobro sam se osjećao dok sam izvodio predstavu. Smatram da sam poentirao na pravim mjestima, što sam i želio u svom tekstu. Želio sam da iskažem tugu, nesreću i jad i da ništa u osnovi nije smiješno nego upravo kako je rečeno u Gogoljevom "Revizoru" da se samo sebi smijemo - rekao je Krešić.

Ovaj mladi glumac iz Mostara napomenuo je da se pokazalo da, uprkos činjenici da nije bilo nikakvih posebnih reklama za predstavu, festival ima svoju publiku, koja je izuzetno školovana i željna "dasaka koje život znače". 

Zatvaranje festivala

Festival završava u subotu kada će Vlado Kerošević izvesti monodramu "Krojcerova sonata", a "Slavija teatar" odigrati predstavu "Karamazovi/sablasni eros", u kojoj igra Mihajlo - Miša Janketić. Nakon toga biće dodijeljene nagrade najboljima, čime će festival biti zatvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana