Priča o Ćopiću piše istoriju

Aleksandra Madžar
Priča o Ćopiću piše istoriju

Banjaluka - Banjalučko studentsko pozorište sa predstavom "Portret lirskog ratnika" prvi put u svojoj istoriji učestvovaće na festivalu izvan granica bivše Jugoslavije.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" predsjednik Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković i otkrio da je riječ o Internacionalnom univerzitetskom festivalu u Pečuju, koji se održava od 23. do 26. oktobra.

Ansambl mladih glumaca iz Banjaluke svoje kreacije pokazaće 24. oktobra u 19 časova na sceni Lutkarskog pozorišta "Bobita" u jednom od najvećih gradova Mađarske.

Ponosan je, kako kaže, što je teatar iz Republike Srpske prošao selekciju i podsjetio da je Pečuj 2010. godine bio prestonica evropske kulture. Od tada je ovaj festival pod pokroviteljstvom Međunarodne asocijacije pozorišta AITU.

- Upravo zbog ovoga radi se o najpopularnijem takmičarskom festivalu u ovom dijelu Evrope, tako da se mnogi u okviru ove manifestacije žele predstaviti - kazao je Pejaković.

Komad "Portret lirskog ratnika" posvećen je slavnom piscu Branku Ćopiću, a režirao ga je Vladimir Cvejić iz Beograda.

Riječ je o izboru i adaptaciji tekstova za pozorišnu predstavu "Partizanska bajka". To je zapravo poetski, lirsko-satirični kabare o neobičnom životu i djelu Branka Ćopića. Posebno su srećni, jer će u Mađarskoj prezentovati lik i djelo velikana srpske pisane riječi i tako na međunarodnom nivou prvi obilježiti stogodišnjicu njegovog rođenja.

- Formalno se vodi da stogodišnjica pada 1. januara 2015. godine iako je više nego sigurno da je Ćopić rođen potkraj jeseni 1914. godine, baš kada i mi imamo nastup na festivalu - istakao je Pejaković.

Simboliku, kako je rekao, vide i u tome što su 38 godina čekali da ovu magičnu i nedostižnu granicu pređu upravo za 38 kilometara, koliko iznosi udaljenost od hrvatsko-mađarskog graničnog prelaza do Pečuja.

- Ovaj podatak svakako da nije za pohvalu i više je odraz višedecenijske nebrige društva za Studentsko pozorište. Zato je podršku grada Banjaluke potrebno posmatrati kao ključnu u ovom procesu kada dobijamo matičnu scenu - istakao je on.

Prve čestitke na ovom uspjehu ekipi pozorišta uputili su gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić u srijedu popodne kada je počela rekonstrukcija ovog teatra.

Ekipa

- Svojim glumačkim nastupom u istoriju Banjalučkog studentskog pozorišta ući će Bojana Tomašević, Natalija Ninić, Jelena Kecman, Zoran Jelić, Filip Ignjatić i Drago Batar iz Banjaluke, kao i njihov mentor reditelj Vladimir Cvejić - kazao je Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana