Prestižne nagrade podižu tiraže

Aleksandra Madžar
Prestižne nagrade podižu tiraže

Banjaluka - Svaki januar u svijetu pisane riječi za nekog pisca donese novi veliki početak na književnim stazama, a njegovo djelo u većini slučajeva bude u centru pažnje, poslije proglašenja dobitnika tradicionalne NIN-ove nagrade.

Tokom cijele godine pisci svoje misli pretvaraju u djela i vrijedno pišu. Potajno se nadaju da će baš njihovo djelo biti ovjenčano ovom važnom krunom za pisanu riječ i karijeru svakog književnika. Definitivno ova nagrada, ali i još neke utiču na broj prodatih knjiga nagrađenog pisca, a u krugovima čitalaca nastane pomama za tim naslovom.

Mišljenje je ovo i srpskih književnika koji su potvrdili činjenicu da za književne poslove ima dosta nagrada, ali da su samo neke toliko cijenjene i utiču na sudbinu knjige za koju se dodjeljuje i na mjesto pisca u književnosti.

- Takvih nagrada nema mnogo na srpskom jezičkom prostoru, možda tri-četiri. Jedna od tih je i NIN-ova nagrada. Uglavnom u središtu čitalačke i medijske pažnje budu one knjige koje su ušle u najuži izbor i dobitnik nagrade prema proceni žirija,  a sve druge knjige su praktično zapostavljene. Ima tu malo i nepravde - smatra književnik Miro Vuksanović.

Podsjetio je i na činjenicu da se o romanima koji budu objavljeni u toku godine vrlo malo piše, jer isticanje bilo kojeg književnika i njegovog djela, prećutno se smatra lobiranjem u susret dodjeli NIN-a.

Na osnovu mjesečnih istraživanja koje objavljuje prva srpska internet knjižara "Knjizara.com" sačinjena je i lista 20 najprodavanijih knjiga u 2013. godini i "pobjednik" je roman Aleksandra Gatalice "Veliki rat" koji je osvojio NIN-ovu i nagradu "Meša Selimović" u prošloj godini.

- Kada se proglasi pobednik, onda se samo piše o njemu i onima koji su u užem izboru, ostali ostanu po strani. Čitalačka publika ne zna da li među onih 150 prijavljenih romana ima bar još pet koje vredi pročitati. Onda se pojave knjige iz voditeljsko-pernate književnosti, knjige uspomena iz kreveta koje su ustvari najčitanije - istakao je Vuksanović.

Da su književne nagrade izgubile dobar dio svog nekadašnjeg uticaja na oblikovanje ukusa i javnog statusa knjige, naglasio je književnik Gojko Božović.

- Mesto književnih nagrada zauzeo je agresivni marketing. Vrlo su retke nagrade sa većim javnim odjekom i sa uticajem na javnu prepoznatljivost i prodaju knjiga. U našoj javnosti to je nesumnjivo NIN-ova nagrada - rekao je Božović.

Pištalo i Gatalica

- Jedina nagrada na ovim prostorima koja je romanu "garantovala" bar štampanje drugog izdanja oduvek je bila isključivo NIN-ova. Taman toliko je onih koji u regalu "moraju da imaju NIN-a". Na tome se često i završi. Jedina dva izuzetka u poslednjih desetak godina su "Tesla" Vladimira Pištala i "Veliki rat" Aleksandra Gatalice koji su postigli za naše uslove ogromne tiraže - kazala je književnica Mirjana Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana