Preradoviću i Kordiću nagrada Brankovog kola

A. M.
Preradoviću i Kordiću nagrada Brankovog kola

Beograd - Povodom 50 godina postojanja, ugledna nagrada "Brankovog kola" - "Pečat varoši sremskokarlovačke", za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku, ravnopravno je pripala Ranku Preradoviću iz Banjaluke i Milošu Kordiću iz Beograda.

Preradović je nagrađen za "Izabrana djela (1-4)" u izdanju "Besjede" iz Banjaluke (2015), a Kordić za zbirku pjesama "Predvečerje" ("Prosveta", Beograd, 2016). Jednoglasnu odluku donio je žiri "Brankovog kola" u sastavu: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić.

Preradović (Vršani kod Prnjavora, 1944), povodom pedeset godina pjesničkog stvaranja, objavio je "Izabrana djela (1-4)", pjesme u četiri toma: "San o životu", "Opšta ludnica", "Stvarno stanje" i "Radni projekat groba".

- Ekspresivna moć stvaranja slika i prizora sa fantazmagoričnim vatrometom bola iz detinjstva odlikovala je celokupno pesničko stvaralaštvo Ranka Preradovića u petnaestak knjiga - ocijenio je žiri.

Miloš Kordić (Komogovina na Baniji, 1944), prije pola stoljeća objavio je svoju prvu knjigu pjesama, a potom još dvadesetak, uz četiri knjige proze i tri zbirke eseja i zapisa.

Kordić je, kako ističe žiri, pjesnik ukrštenih čulnih senzacija, velemajstor nesvakidašnjih sinestezijskih slika u snažnoj imaginaciji jezika.

Nagrada će laureatima biti uručena na "Prolećnim Brankovim danima 2017", na dan rođenja Branka Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana