Prepiska T. S. Eliota uskoro u javnosti: Pisma uvid u pjesnikovu intimu

Tanjug
Prepiska T. S. Eliota uskoro u javnosti: Pisma uvid u pjesnikovu intimu

PRINSTON - Pisma pjesnika Tomasa Sternsa Eliota bliskoj prijateljici Emili Hejl koja mu je, po mišljenju mnogih, bila i muza, biće uskoro dostupna javnosti, poslije više od 60 godina.

Oko hiljadu njih čuvano je više od šest decenija u biblioteci Prinston univerziteta, a istraživači se nadaju da će otkriti dubinu odnosa o kojem se spekulisalo decenijama. Takođe, mnogi vjeruju da će njihova prepiska pružiti uvid u intimnije detalje iz života i rada ovog nobelovca i jednog od najpoznatijih pjesnika 20. vijeka.

Studenti, istraživači, profesori moći će da čitaju pisma od četvrtka u biblioteci univerziteta, prenosi AP.

- Ovo je možda književni događaj decenije. Od ogromnog je značaja da ova pisma ugledaju svjetlost dana - rekao je direktor Međunarodne ljetne škole “T. S. Eliot” Entoni Kjuda.

Hejl i Eliot bili su višegodišnji prijatelji, a pisma su razmjenjivali oko 25 godina, počevši od 1930. godine. Upoznali su se 1912. godine u Kembridžu u Masačusetsu, ali su se sprijateljili tek 1927. godine.

Emili Hejl je donirala pisma 1956. godine, a po dogovoru da se ne otvaraju prije nego što prođe 50 godina od njene ili Eliotove smrti. Eliot je umro 1965, a Hejlova četiri godine kasnije.

Biografi kažu da je Eliot naložio da njena pisma njemu budu spaljena.

Kjuda kaže da je njihov odnos “sigurno bio nevjerovatno važan i da je Eliot vjerovatno smatrao tu prepiskom izuzetno intimnom čim je bio zabrinut za njeno objavljivanje.

T. S. Eliot je rođen 1888. u Sent Luisu u Misuriju, a u Englesku se preselio nekoliko godina kasnije.  Kada je imao 26 godina, objavljena je njegova prva pjesma “Ljubavna pjesma Dž. Alfreda Prafroka”. Među njegovim najpoznatijim djelima su su poeme “Pusta zemlja”, “Četiri kvarteta” i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana