Preminuo Žarko Laušević

Tanjug
Preminuo Žarko Laušević

BEOGRAD- Poznati srpski glumac Žarko Laušević preminuo je u 64. godini poslije kratke i teške bolesti.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenijeli su beogradski mediji.

Karijera Žarka Lauševića bila je izuzetna. Bilo da je igrao glavnu ili epizodnu ulogu, Lauševićevi likovi redovno su ulazili u antologije najboljih glumačkih ostvarenja.

Već 1982. godine, sa 22 godine, dobio je prvu filmsku ulogu i od tada je svake sezone imao neku filmsku, televizijsku ili pozorišnu premijeru.

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na filmu je debitovao 1982. godine ulogom u "Progonu":

Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos".

Veliku slavu doživio je igrajući jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" /1984/.

Igrao je uloge u više od 20 televizijskih serija, među kojima su "Šmeker", "Svečana obaveza", "Dogodilo se na današnji dan", "Oficir s ružom", "Braća po materi", "Boj na Kosovu", "Original falsifikata", "Bolje od bjekstva", "Kaži zašto me ostavi", "Nož".

Poslije više od decenije pauze i života u SAD vraća se na veliko platno ulogom ikonopisca Save u filmu "Tajna nečiste krvi".

Nakon toga, niže uloge u filmovima "Smrdljiva bajka" i "Sjenke nad Balkanom" gdje tumači princa Đorđa Karađorđevića.

TV publici predstavio se 2018. godine maestralnom ulogom Aćima Katića i seriji "Korijeni".

Igrao je i u filmovima "Državni službenik" /2019-2020/, "Ime naroda" /2020/, "Aleksandar od Jugoslavije" /2021/, "Kalkanski krugovi" /2021/, "Vreme zla" /2021/, te "Heroji Halijarda" gdje tumači Kostu Jovića /2023/.

Dobitnik je brojnih nagrada počev od "Zlatne arene" u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu "Oficir s ružom", 1987. godine, "Cara Konstantina" u Nišu iste godine, kao i nagrade Grad teatar i "Zoran Radmilović" za ulogu Kanjoša Macedonovića /1989/, vlasnik je Gran-prija "Naisa" /2016/ i "Zlatne antene" /2019/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana