Preminuo velikan devete umjetnosti Svetozar - Toza Obradović: Udahnuo život jugoslovenskom stripu

Milanka Mitrić
Preminuo velikan devete umjetnosti Svetozar - Toza Obradović: Udahnuo život jugoslovenskom stripu

BEOGRAD – Jedan od najplodnijih, najpopularnijih i najznačajnijih strip-scenarista, velikan jugoslovenske strip scene Svetozar - Toza Obradović preminuo je u 70. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Stripu je posvetio čitav život, a interesovanje i ljubav prema stripu  pokazao je od najranijeg djetinjstva. Odrastao je u istoj ulici sa Branislavom Kercem, koji će kasnije sa Tozom činiti najpopularniji stripski tandem na ovim prostorima.

- Njegov rad je bio vezan za period kada su domaći stripovi ostvarivali velike tiraže, izlazili redovno i bili stalni deo ponude na trafikama, uz rame sa licencnim izdanjima, pa možemo slobodno reći da je on bio među autorima koji su umnogome doprineli popularizaciji devete umetnosti kod nas - napisao je o Obradoviću scenarista, glumac i dramaturg i filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Njegov profesionalni početak bavljenja stripa vezan je za strip-serijal “Poručnik Tara”.

- Naslovni lik inspirisan je Obradovićevim rođakom, ali je nacrtan po uzoru na Klinta Istvuda koji je samo nekoliko godina pre toga snimao ratni film “Kelijevi heroji” jednim delom baš i u Novom Sadu. Ovo izdanje novosadskog Dnevnika imalo je devetnaest epizoda od 1975. do 1977. A neke epizode su potom izašle i u “Stripoteci” - dodao je Vojnov.

Serijal je objavljivan u “Zlatnom klikeru”, “Nevenu”, “Strip zabavniku” i “Vojvođanskom stripu”.

- Sa istim autorom za gornjomilanovačke “Dečje novine” stvara serijale “Kobra”, “Cat Claw” i “Nindža”. U međuvremenu postaje i prvi profesionalno angažovani strip-scenarista u novosadskom “Dnevniku, za koji radi na licencnom stripu “Veliki Blek”, a kasnije i na domaćim serijalima “Lun kralj ponoći”, “Troje nesalomljivih”, “Izvidnik Rod”, “Zeka Pega” i “Porodica Srećković” - navode iz Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Pisao je scenarije za brojne kratke stripove, a učestvovao je u stvaranju stripa “Nevolje sa Rokijem i druge priče o ljudskim pravima” koji je postao sredstvo u nastavi u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Sarađivao je sa velikim brojem crtača, a pored Kerca po njegovim scenarijima crtali su i Marinko Lebović, Radič Mijatović, Slavko Pejak, Pavel Koza, Sibin Slavković, Miodrag Ivanović Mikica, Branko Plavšć i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana