Preminuo srpski pisac i publicista Petar Sarić

Srna
Preminuo srpski pisac i publicista Petar Sarić

KOSOVSKA MITROVICA-Najznačajniji srpski prozni pisac na Kosovu i Metohiji poslije Drugog svjetskog rata i jedan od najvažnijih savremenih srpskih književnika Petar Sarić, preminuo je u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon “NATO” bombardovanja 1999. godine i progona srpskog stanovništva Sarić ostaje na Kosovu i sa porodicom se seli na Brezovicu gdje nastaju neka od njegovih poznatih djela. Najvažniji pripovjedač srpskog juga u književnost je ušao zbirkom poezije "Bele kletve", a romani "Veliki ahavski trg", "Sutra stiže gospodar", "Dečak iz Lastve", "Petruša i Miluša", "Sara" "Mitrova Amerika" i "Klobuk", obezbjedili su mu trajno i istaknuto mjesto u cjelokupnom srpskom književnom stvaranju. Književna kritika je ocjenila njegov rad kao stožer srpske književnosti na Kosovu i Metohiji naglašavajući kako modernost, u ranijem periodu, tako i duboki osjećaj za drevno i jedinstvenu ljepotu jezika.

Sarić je u početku radio kao prosvjetni radnik, a potom kao urednik izdavačke delatnosti prištinskog lista "Jedinstvo" i direktor NIJP "Panorama", kada zajedno sa istaknutim stvaraocima razvija široku izdavačku djelatnost. U nemirnim, neizvjesnim i politički promjenljivim vremenima rad i život Petra Sarića su bili usko povezani sa sudbinom i položajem srpskog naroda, njegovog nasljeđa i kulture. Odlazak iz Prištine za njega je bio jedan od prelomnih trenutaka.

-Te godine su bile taj pakao, u kom sam preživeo, i u kom i danas opstajem, zahvaljujući svojoj porodici i odanosti i hrabrosti građana Sirinićke župe, ali i u nekoj urođenoj potrazi za onim što ti je silom oduzeto, nekom nagonu koji bolje od jutarnje svetlosti osvetljava taj mrak, rekao je Sarić.

O njegovom pjesničkom i proznom stvaralaštvu napisani su brojni članci, eseji, studije, temati, objavljena su dva zbornika radova, odbranjena je i jedna doktorska disertacija koja se bavila njegovim djelom. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: "Lazar Vučković", "Gračanička povelja", "Meša Selimović", Vukova nagrada, "Zlatni krst kneza Lazara”, "Grigorije Božović”, "Borisav Stanković".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana