Preminuo slavni kompozitor Džon Tavener

Tanjug
Preminuo slavni kompozitor Džon Tavener

Ser Džon Tavener, jedan od vodećih britanskih kompozitora klasične muzike 20. i 21. vijeka umro je juče u 69. godini u svom domu u Dorsetu, javio je BBC.

Tokom gotovo cijelog života je imao problema sa zdravljem. Godine 1979. doživio je moždani udar, a 1990. mu je dijagnostikovan Marfanov sindrom, naslijedno oboljenje koje izaziva srčane probleme.

Godine 2007. je doživio težak srčani udar. Rođen u Londonu, pohađao je Kraljevsku muzičku akademiju, a bio je poznat po djelima inspirisanim dubokim misticizmom.

Započeo je karijeru 1960-ih u čuvenoj izdavačkoj kući "Epl", za koju su bili vezani i Bitlsi. Dva puta je nominovan za prestižnu Merkjuri nagradu - 1992. i 1997. godine. Titulu viteza dobio je 2000.

Godine 1992, njegova poetska kantata "Veo" bila je nekoliko mjeseci na prvom mejstu liste klasičnih hitova, a 1997. njegova "Pjesma za Atinu" izvedena je na sahrani princeze Dajane.

Tavener je 1977. godine prešao u pravoslavlje i pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Uticaj pravoslavlja i ranije se osjećao u njegovoj muzici, a od tada je postao dominatan.

Osmotonski vizantijski kanon, na primjer, koristio je u Rekvijemu za Anu Ahmatovu iz 1980. Među njegova važnija djela spadaju "Akatist Dana zahvalnosti", "Pokrov", "Obećanja" i "Vječita zora" koju je komponovao na poeziju Vilijama Blejka.

"Poslanicu ljubavi", petnaestominutnu kompozicija na stihove srednjovjekovnih srpskih autora, komponovao je 2001. godine (po prvi put koristeci Antologiju srednjovjekovnog srpskog pjesništva i posvetio je "srpskim mučenicima").

Monumentalno djelo, "Zavjesa Hrama" (2003), čije izvođenje, uz učešće četiri hora, nekoliko orkestara i brojnih solista, traje sedam sati, rađeno je po tekstovima iz antologije Srednjovjekovna i renesansna srpska poezija, 1200-1700, Predraga R. Dragića Kijuka.

"Pisanje muzike je bio moj put ka Bogu", kazao je jednom prilikom Tavener, koji je uprkos upozorenjima ljekara, nakon srčanog udara 2007, nastavio da komponuje.

Prošlog ljeta je predstavio tri svoja djela na Međunarodnom muzičkom festivalu u Mančesteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana