Preminuo režiser Vladimir Menšov

Srna
Foto: Vikipedija

MOSKVA - Sovjetski i ruski režiser Vladimir Menšov preminuo je u 82. godini usljed komplikacija nakon pozitivnog testa na kovid 19, saopštio je filmski studio „Mosfilm".

„'Mosfilm' i porodica Vladimira Menšova s tugom danas obavještavaju da je Vladimir preminuo. Izuzetni sovjetski i ruski režiser, glumac, scenarista, producent i član odbora 'Mosfilma' preminuo je usljed komplikacija zbog kovida 19 u 82. godini", navodi se u saopštenju.

Iz „Mosfilma" su uputili poruku saučešća kolegama, porodici i prijateljima režisera, javio je TASS.

„Izgubili smo našeg dragog prijatelja, člana 'Mosfilma' koji je svu svoju kreativnu snagu i veliki talenat dao svom matičnom filmskom studiju, zaista popularnog režisera čije divne filmove znaju i vole milioni ljudi", ističe se u saopštenju.

Menšov je rođen 17. septembra 1939. godine u Bakuu. Diplomirao je na odsjeku za glumu Umjetničke pozorišne škole u Moskvi, a postdiplomske studije završio je na odsjeku za režiju u klasi Mihaila Roma.

On je glumio u oko stotinu filmova, a režirao je ostvarenja kao što su „Moskva suzama ne vjeruje", „Ljubav i golubovi" i „Širli-Mirli".

Menšov je nagrađen Oskarom za ostvarenje „Moskva suzama ne vjeruje" u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku 1981. godine.

Datum i vrijeme njegove sahrane biće naknadno objavljeni.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana