Preminuo poznati animator i ilustrator: Odlazak Bordoa

G.S.
Preminuo poznati animator i ilustrator: Odlazak Bordoa

ZAGREB - Jedan od najpoznatijih vizuelnih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije Borivoj Dovniković Bordo preminuo je juče u Zagrebu u 92. godini.

Autor animiranih filmova, karikaturista, ilustrator, grafički dizajner i strip-crtač Borivoj Dovniković Bordo umro je u zagrebačkoj bolnici “Dubrava”, samo dva mjeseca nakon što je napunio 91. godinu. Radio je čitavih osam decenija, maltene do posljednjeg trena.

-  Bio je velikan u svakom pogledu, mio i besprijekoran čovjek - naveo je  o Bordou filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, prenosi “Nova.rs”.

Bio je jedan od najcjenjenijih animatora s ovih prostora. Već pedesetih počeo je da objavljuje karikature u “Kerempuhu”. U “Zagreb filmu” počeo je da radi 1961. godine i tada postaje jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma.

Jedan je od začetnika “Profesora Baltazara”, a pamte se njegovi filmovi “Lutkica, “Znatiželja”, “Krek”, “Ljubitelji cvijeća”, “Putnik drugog razreda”, “Uzbudljiva ljubavna priča” i “Škola hodanja”.

Paralelno sa filmom radio je na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikaturu do samoga kraja. Objavljivao je karikature u “Kerempuhu”, “Ježu” “Identitetu”, “Novostima”, “Prosvjeti” i “Hrvatskoj ljevici”.

Osim šezdesetak nagrada za filmove, primio je dvadesetak priznanja za životno djelo, među kojima su “Vladimir Nazor”, “Andrija Maurović” i druge. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana