Preminuo legendarni džez saksofonista Vejn Šorter

B. P.
Preminuo legendarni džez saksofonista Vejn Šorter

NjUJORK- Legendarni džez saksofonista i jedan od tvoraca modernog džeza Vejn Šorter preminuo je u 89. godini.

Šorter je bio u srži modernog džeza otkako se pridružio sastavu Arta Blekija, čuvenim “Džez mesendžers” 1958. godine. Na kraju je postao muzički direktor grupe, komponujući brojne numere za bend, prije nego što se pridružio Majlsu Dejvisu 1964. godine.

Šorter je svirao sa Dejvisovim Drugim velikim kvintetom zajedno sa Herbijem Hancokom na klaviru, Ronom Karterom na basu i Tonijem Vilijamsom na bubnjevima, svirajući na neuporedivoj seriji albuma: “ Miles Smiles”, “ Sorcerer” , “ Nefertiti”, “ Miles In The Sky” i “ Filles de Kilimanjaro”.

Herbi Henkok rekao je da je Vejn bio ključna veza u kvintetu koji važi za jedan od najčuvenijh sastava u džez muzici.

-Kada se Vejn konačno pridružio, to je bila veza koja nam je zaista bila potrebna. Bio je to težak posao, jer je nivo muziciranja bio tako visok. To su bili najbolji momci u poslu - rekao je Henkok.

Šorter je nastavio da radi sa Dejvisom nakon što se kvintet raspao, svirajući na njegovom remek-djelu iz 1969. godine “In a Silent Way” . Formirao je pionirski fusion bend “Weather Report“ 1970. godine, sa kojim je ostao do 1986. godine.

U međuvremenu je sarađivao izvan džeza, pojavljujući se na više albuma Džoni Mičel, Karlosa Santane, „Rolingstonsa“ i drugih. Šorterov vlastiti katalog bio je jednako progresivan i otvoren  sa čitav im nizok sjajnih albuma.

Šorter je 2000. osnovao vlastiti kvartet. Povukao se 2018., nakon što je proveo gotovo 70 godina nastupajući.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana