Preminuo jedan od najboljih srpskih satiričara Rade Jovanović

Srna
Preminuo jedan od najboljih srpskih satiričara Rade Jovanović

Beograd - U Užicu je danas u 77. godini preminuo Rade Jovanović, jedan od najboljih srpskih satiričara i istaknuti član Beogradskog aforističarskog kruga.

U saopštenju iz tog udruženja se navodi da je Rade Jovanović rođen 1939. godine u Srebrenici, ali je najveći dio života proveo u Užicu, u kojem je radio kao profesor srpskog jezika i književnosti.

Decenijama je istrajavao i dokazivao da se iskra užičkog humora i duha nije ugasila i zbog toga je 2015. godine ponio odlikovanje "Užičanin godine".

Rade Jovanović je prevođen i čitan na engleskom, italijanskom, baskijskom, rumunskom, poljskom, njemačkom, ruskom i drugim stranim jezicima.

Objavio je sedam knjiga epigrama, satiričnih aforizama i aforizama o sportu i ženama i muškarcima. Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima humora i satire u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnik je brojnih nagrada - "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije, "Tipar" na Danima humora i satire u Pljevljima, "Zlatna kaciga" na Festivalu u Kruševcu, "Jovan Hadži-Kostić" "Večernjih novosti"...

Bio je stalni saradnik Radio Beograda i emisija "Vreme sporta i razonode", "Veselo veče", humorističkih emisija Radio Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, "Etne", "Novosti", "Politike", "Ježa", "Humora", novosadskog "Osmeha", NIN-a, "Danasa", "Prosvetnog pregleda", "Frankfurtskih vesti", "Užičke nedelje", užičkih "Vesti"...

Rade Jovanović biće sahranjen sutra u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana