Preminuo Gordan Mihić

Agencije
Preminuo Gordan Mihić

Beograd - Scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić preminuo je u 82. godini.

Vijest o Mihićevoj smrti potvrdila je njegova ćerka Ivana Mihić na “Tviteru”.

“Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju, 11. avgusta, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac Gordan Mihić”, navela je Mihićeva.

Ona je dodala da je Mihić sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Gordan Mihić potiče iz sela Poplat u opštini Berkovići.

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagrade za scenario filmova “Osvajanje slobode”, “Balkan ekspres” i “Crna mačka beli mačor” i “Srećna nova ‘49”, za koji je osvojio i Zlatnu arenu u Puli.

Dobitnik je i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Mihić je napisao i brojne sjajne knjige, po kojima će biti zapamćen, a neke od njih su romani “Pas koji je voleo vozove” i “Kupi mi Eliota”, “Srećna Nova 1949”, te drama “Siroti mali hrčki”.

Pisao je scenarija i za filmove i serije: “Ranjena zemlja”, “Ona voli žZvezduž”, “Tuđa Amerika”, “Varljivo leto”, “Kamiondžije”, “Dom za vešanje”, “Balkan ekspres”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Jaguarov skok”, “Sivi dom”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Bubašinter”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zaboravljeni”, “Početni udarac”, “Tango argentino”, “Dnevnik uvreda”, “Otvorena vrata”.

Bio je suprug glumice Vere Čukić i otac Ivane Mihić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana