Preminuo glumac Bob Vol, saradnik Brusa Lija

B.P.
Preminuo glumac Bob Vol, saradnik Brusa Lija

LOS ANĐELES - Glumac i kaskader Bob Vol, saradnik Brusa Lija i cijenjeni stručnjak za borilačke veštine preminuo je 82. godini života.

Osim što je trenirao Lija, „suprotstavljao“ se legendi borilačkih vještina u klasičnim kung fu filmovima, uključujući klasike "U Zmajevom gnijezdu" i " Igra smrti“, uglavnom kao neprijatelj lika kojeg je igrao Li.

U izjavi objavljenoj za "Holivud riporter", njegova porodica je govorila o tome koliko im je Vol značio i naglasila koliko je važno njegovo nasljeđe.

-Bio je stub snage i inspiracije svima koji su ga sreli, a njegov blistavi duh i nasljeđe nikada neće biti zaboravljeni. Bio je briljantan borilački umjetnik, beskrajan izvor šala, nadaren govornik i strastven čovjek čija je bezuslovna ljubav i podrška bili neuporedivi. To je izjava koja sumira uticaj legende borilačkih vještina, kako na njegov lični život, tako i na svet kinematografije borilačkih veština -piše u saopštenju.

Krunsko dostignuće bila je njegova uloga O'Hare, tjelohranitelja Ši Kienovog Hana u filmu "U Zmajevom gnijezdu", kojeg Brus Li pobjeđuje u borbi iako koristi slomljenu flašu. Pošto je Li insistirao da njegove borbe budu autentične, Vol je koristio pravu flašu, čime je pokazao poštovanje prema protivnicima i posvećenost zanatu.

Njegov rad nije bio ograničen samo na borbu na ekranu, on je angažovao kaskadere za "Enther The Dragon", uključujući i jednog Džekija Čena, koji je sam po sebi postao legenda borilačkih vještina. Još jedan talenat koji je Vol tražio bio je Džim Keli, koji igra crnog borilačkog umjetnika Vilijamsa. Keli i Vol će se kasnije ponovo udružiti za "Black Belt Jones", a Vol je napravio koreografiju borbe.

Osim što je bio prijatelj sa Lijem, Vol je takođe trenirao i sprijateljio se sa Čakom Norisom, sa kojim je radio i na drugim projektima, uključujući klasičnu televizijsku seriju "Voker, Teksaški rendžer". Tokom karijere Vol je trenirao i druge glumce u borilačkim vještinama, uključujući Majkla Džeja Vajta, Elvisa Prislija i Arnolda Švarcenegera. Kao nosilac crnog pojasa devetog stepena u Tang Coo Dou i član Kuće slavnih profesionalnog karatea, njegove borilačke vještine su bile neosporne u svakoj od njegovih borbi na ekranu sa svojim štićenicima. Oza Vola ostala je njegova 54-godišnja supruga Lilijan i deca Šana, Kara, Dženin i Ron. B.P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana