Preminuo gitarista Deni Lejn iz bendova „Modi bluz“ i „Vings“

B. P.
Preminuo gitarista Deni Lejn iz bendova „Modi bluz“ i „Vings“

LONDON-Gitarista i pjevač Deni Lejn, suosnivač bendova „Modi Bluz“ i „Vings“ , preminuo je u 79. godini života od posljedica hronične upale pluća.

Lejn je bio suosnivač „Modi Bluz“ 1964. i ostao u bendu do 1966. Bio je pjevač na prvom velikom hitu benda, "Go Now“.

Nakon što je napustio britansku rok grupu krajem 1966. godine,  bend se okrenuo ka više simfonijskom roku. Sljedećih nekoliko godina Lejn je svirao u bendovima „Elektrik String Bend“ i u bendu bubnjara Džindžer Bejkera . Takođe je započeo solo karijeru tokom ovog perioda, izdavši par singlova.

Godine 1971. godine pridružio se Polu i Lindi Mekartni kako bi osnovali „Vings“, nakon raspada „Bitlsa“ koja je postala jedna od najvećih grupa 70-ih. Ostao je u bendu sve dok se nije raspao 10 godina kasnije, nastupajući na svim njihovim albumima, uključujuć i i besteler “Band on the Run“ iz 1973.

Tokom svog boravka u ovom sastavu Lejn je često pisao i pjevao neke od nuemera. Objavio je i nekoliko solo snimaka 70-ih godina a nakon raspada „Vingsa“ nastavio je solo karijeru, izdavši nekoliko albuma tokom godina. Njegov poslednji studijski rad stigao je 2008.godine.

;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana