Preminuo čuveni Hagrid iz „Harija Potera“

GS
Preminuo čuveni Hagrid iz „Harija Potera“

GLAZGOV - Slavni glumac Robi Koltrejn preminuo je u 72. godini.

Tužnu vijest je za strane medije potvrdio njegov agent. Koltrejn je preminuo u bolnici blizu svog doma u Larbertu u Škotskoj. Nagrađivani glumac je bio lošeg zdravlja posljednje dve godine.

U svojoj izjavi Belinda Rajt opisala je Koltrejna kao „jedinstveni talenat“.

-Vjerovatno će ga u decenijama koje dolaze najbolje pamtiti kao Hagrida u filmovima o Hariju Poteru, ulozi koja je donijela radost i djeci i odraslima širom svijeta - rekla je ona.

Entoni Robert Mekmilan, profesionalno poznat kao Robi Koltrejn, rođen 30. marta 1950. godine, bio je škotski glumac, komičar i pisac.

Dvoumio se o svojim sposobnostima kao slikara i prebacio se na nastupe uživo, glumeći u pozorišnim trupama i radeći stendap nastupe, uzevši pseudonim Koltrejn kao omaž slavnom jez muzičaru Džonu Koltrejnu.

Svjetsku slavu stekao je kao Rubeus Hagrid u serijalu filmova o Hariju Poteru (2001–2011), i kao Valentin Dmitrovič Zukovski u filmovima o Džejmsu Bondu – „Zlatno oko“ (1995) i „Svijet nije dovoljan“ (1999).

TV ekrane osvojio je kao forenzički psiholog dr Edvard Fic Koltrejn u TV drami o ubistvima "Kreker", za koju je osvojio tri uzastopne nagrade BAFTA za najboljeg glumca, koje je izjednačio samo još jedan glumac, Majkl Gembon.

Glumac je takođe dao nezaboravne nastupe u filmovima, uključujući "Nus On The Run“, „Mona Lisa“ i „Ocean's 12“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana