Preminuo čuveni basista i filmski urednik Robert Nemeček VIDEO

B.P.
Preminuo čuveni basista i filmski urednik Robert Nemeček VIDEO

BEOGRAD- Kultni rok basista, osnivač legendarnog benda „Pop Mašina“ te cijenjeni filmski urednik Robert Nemeček preminuo je u Beogradu u 75. godini života.

Nemeček (1949-2024) je bio jedan od osnivača sastava „Pop Mašina“, jednog od prvih bendova na jugoslovenskoj rok sceni koji je krenuo ka težem rok zvuku, uspevši da stekne veliku popularnost svojim hard rok zvukom sa bluz i psihodeličnim elementima.

Bend je objavio dva studijska albuma „Kiselina“ (1973) i „Na izvoru svetlosti“ (1975), jedan živi album „Put ka suncu“(1976), a njihov prvenac „Kiselina“, danas se smatra jednom od najvažnijih ploča u istoriji jugoslovenskog roka, prije nego što je Nemeček 1976. napustio bend zbog svog obaveznog služenja u vojsci. 

Godine 1980. Nemeček i braća Zoran i Džindžer Božinović osnovali su kratkotrajni hard rok bend „Rok Mašina“, koji je izdao album nazvan imenom grupe 1981. godine, a nakon čijeg razlaza se Nemeček posvetio radu  u filmskoj industrijim radeći kao distributer a kasnije i cijenjeni filmski urednik na  televiziji „Politika“, „Pink“, „B92“ i „RTS“ odgovoran za vrhunski i pažljivo selektovan izbor filmskog programa.

Poslednjih godina objavio je vrhunska reizdanja opusa „Pop mašine“ i „Rok mašine“ u cd i vinilnim izdanjima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana