Preminuo akademik Vladan Đorđević

Srna
Preminuo akademik Vladan Đorđević

BEOGRAD - Redovni član Odjeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti Vladan Đorđević preminuo je danas u 84. godini u Beogradu, saopštila je SANU.

Đorđević je bio jedan od najistaknutijih srpskih stručnjaka iz oblasti mašinskog inženjerstva, a njegova osnovna naučna i stručna oblast rada bila je teorijska i primijenjena mehanika fluida.

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je i biomehaniku fluida, kao i probleme strujanja gasova u mikro-kanalima koji imaju veliku primjenu u savremenim tehnologijama mikro-elektro-mehaničkih sistema.

Đorđević je diplomirao na Odsjeku za hidroenergetiku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a postdiplomske studije završio je na Grupi za mehaniku Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao iz oblasti teorije graničnog sloja.

Kao Humboltov stipendista završio je postdoktorsku specijalizaciju na Albert-Ludvigs univerzitetu u Frajburgu, a kao Fulbrajtov stipendista bio je gostujući naučnik na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu, gdje je kasnije radio kao gostujući profesor na odjeljenjima za vazduhoplovstvo i mašinstvo.

Vladan Đorđević je bio redovni profesor na Mašinskom fakultetu, za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985, a za redovnog 1997. godine.

Bio je predsjednik Odbora za proučavanje života i rada naučnika u Srbiji i naučnika srpskog porijekla SANU od 2002. godine, kao i glavni urednik edicije SANU “Život i delo srpskih naučnika”. U periodu od 2000. do 2006. godine, bio je upravnik Odjeljenja za mehaniku na Matematičkom institutu SANU.

Tokom plodne naučne karijere objavio je više od 100 naučnih radova iz osnovne oblasti i aktuelnih podoblasti mehanike fluida.

Za svoj naučni rad primio je brojne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana