Preminuo akademik Dejan Popović

srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Sekretar Odjeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Dejan B. Popović preminuo je u Beogradu u 71. godini, poslije duge i teške bolesti, saopšteno je iz SANU-a.

Akademik Popović je rođen 2. aprila 1950. godine, a poseban doprinos ostvario je u oblasti biomedicinskog inženjerstva i robotike. "Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama, istraživačima, studentima i svima koji su imali čast da ga upoznaju, a spremnost da sasluša i uputi pravu reč bila je svima pouzdani oslonac", navodi se u saopštenju.

Diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a na istom fakultetu je izabran za redovnog profesora 1995. godine. Bio je profesor za oblast rehabilitaciono inženjerstvo na Univerzitetu Alborg u Danskoj, od 1999. do 2014. godine, a potom je od 2015. godine na istom univerzitetu izabran za profesora emeritusa.

Za dopisnog člana SANU-a izabran je 2009., a za redovnog 2015. godine. Bio je redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i inostrani član Slovenačke akademije znanosti i umetnosti (SAZU). Popović je bio i predsjednik Društva za ETRAN, kao i član mnogih stručnih udruženja u inostranstvu IFESS, EAMBES, IEEE, te pridurženi urednik više stručnih časopisa. Akademik Popović je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu ona za najbolji rad na IFAC konferenciji za kontrolu u biomedicinskom inženjeringu Galveston, Teksas, SAD, 1992; zatim "Diskolobos" za najbolje ICT rješenje u medicini, 1998. godine, i Nagrada za patente Evropskog udruženja za patente, sa Aleksandrom Vegom, 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana