Preminula legendarna kraljica fanka Beti Dejvis

Branislav Predojević
Preminula legendarna kraljica fanka Beti Dejvis

PITSBURG - Beti Dejvis, kultna fank pjevačica i bivša supruga džez legende Majlsa Dejvisa, poznata po svojim hiperseksualnim tekstovima i kontroveznim koncertima preminula je u 77. godini.

Njenu smrt potvrdila je Daniela Mađio, njena bliska prijateljica čije je istraživanje kao etnomuzikologa bilo usmjerenona rad Beti Dejvis. Čuvena muzičarka rođena je kao Beti Mabri 1945. godine u Sjevernoj Karolini od kud se seli u Pitsburg. Sa 16 godina dolazi u Njujork ulazeći ubrzo u kulturu Grnvič Vilidža i folk scenu ranih 1960-ih. Radeći kao  DJ i foto model povezala se nekoliko muzičara, uključujući Džimija Hendriksa,  Slaj Stona i Karlosa Santanu.

Zahvaljujući prijateljstvu sa soul pjevačem Luom Kornijem, objavila je svoj prvi singl, "The Cellar". Ipak, njen prvi profesionalni nastup bio je tek kada je napisala "Uptown (to Harlem)" za Chambers Brothers. Njihov album iz 1967. bio je veliki uspjeh, ali se Beti vratila  karijeri modela, ali joj je posao dosadio.

-Nisam voljela manekenstvo jer ti nije trebao mozak za to. To će trajati samo dok izgledaš dobro.

 Godine 1968., dok je još bila u vezi sa Hju Maskelom snimila je nekoliko pjesama, a Masekela je radio aranžmane. Dvije od njih su objavljene kao singl: ““Live, Love, Learn” i “It’s My Life ”. Njena veza sa Majlsom započela je ubrzo nakon raskida sa Masekelom, a u proljeće 1969. Beti snimila je seriju demo pjesama, od kojih su tri bile njene originalne pjesme, a dvije su bile obrade grupa Cream i Creedence Clearwater Revival.

Majls je pokušao upotrijebiti ove demo pjesme kako bi osigurao ugovor za njen album, ali ni Kolumbija ni Atlantik nisu bili zainteresovani i arhiviraju ih u trezor sve do 2016. kada su objavljene na kompilaciji  “The Columbia Years, 1968–1969. Nakon završetka braka sa Majlsom Beti se preselila u London, vjerojatno oko 1971., kako bi nastavila svoju manekensku karijeru. Napisala je novu muziku, dok je bila u Velikoj Britaniji, a nakon otprilike godinu dana vratila se u SAD s namjerom da snimi pjesme sa Santanom. Umjesto toga, snimila je vlastite pjesme sa grupom fank muzičara sa Zapadne obale. Dejvis je napisao i aranžirao sve pjesme. Njezina prva ploča, "Betty Davis", objavljena je 1973. godine. Objavila je još dva studijska albuma They Say I’m Different” (1974.) i “Nasty Gal” (1975.). Ni jedan od tri albuma nije imao komercijalni uspjeh, ali je imala dva manja hita na Billboard listi .

Dejvis je kao pjevačica ostala kultna figura, dijelom zbog njenih neskrivenih seksualnih tekstova i stila izvođenja, koji su u to vrijeme bili kontroverzni. Postigla je uspjeh u Evropi, ali u SAD-u joj je bilo zabranjeno nastupati na televiziji zbog njezine seksualno-agresivne scenske pojave. Neki od njenih koncerata bili su bojkotovani a njezine pjesme nisu puštane na radiju zbog pritiska vjerskih skupina .

Karlos Santana prisjetio se Beti kao "nesalomive muzičarke i osobe.

Beti je bila čudo prirode nije se mogla ukrotiti. Muzički, filozofski i fizički, bila je ekstremna i privlačna-rekao je Santana

Nakon nekoliko snimanja 1979. godine, Dejvis je prestala stvarati muziku i vratila se u Pitsburg, gdje je od tada živjela povučeno, nikad se ne vrativši na scenu, dok su njeni albumi  u poslednje tri decenije stekli kultni status kod mlađih muzičara od Princa do Erike Badu i Žanel Monet. Takođe, ona je 2017 godine bila tema sjajanog dokumentarca "Betty: They Say I'm Different, snimljenog uz njenu saradnju. Ipak, uprkos njenom muzičkom oživljavanju poslednjih godina, Dejvisova se nije vratila na scenu, već je odlučila da ostavi fanove starim uspomenama na nju.

-Sa godinama, tvoj izgled se mjenja. Želim da im ostavim ono što su imali-rekla je 2018 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana