Preminula književnica Žana Milutinović iz Podgorice

Srna
Preminula književnica Žana Milutinović iz Podgorice

Podgorica - Član Udruženja književnika Crne Gore /UKCG/ Žana Milutinović, preminula je u Podgorici, nakon duge i teške bolesti.

Objavila je dvije knjige proze "Udarac" i "Erotos" koje je književna kritika ocijenila kao autentična djela koja su upotpunila savremeno stvaralaštvo.


Žana Milutinović je rođena 24. decembra 1961. godine u Titogradu. Do 17. godine živjela je sa porodicom u Sarajevu.

Prvu knjigu ispovijedne proze "Udarac", Žana je napisala iz potrebe da piše o svojoj bolesti, odnosno da prenese pozitivnu energiju na čitaoce.

Recenzent knjige "Udarac" Momo Kapor, koji je i autor crteža na koricama, zabilježio je da se Žana Milutinović od svoje 24. godine učila kako živjeti i preživjeti sa multiple sklerozom.

"Taj strašni Udarac ona je izdržala i sačuvala u sebi ono najdragocjenije, optimizam i nadu da će pobijediti zlo, baš kako i završava svoje djelo", napisao je Kapor.

O njenoj drugoj knjizi "Erotos" akademik Matija Bećković je svojevremeno zabilježio "da kada ispuni sve obaveze prema priči koju priča, nastaju lirski vrhunci u kojima se Žana Milutinović očituje ne samo kao rijetka tanana duša, već i kao rafinirani, najrjeđi pisac".

Žana Milutinović preminula je juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana