Premijerom predstave počela Sedmica Studija Jazavac

Aleksandra Madžar
Premijerom predstave počela Sedmica Studija Jazavac

Banjaluka - U moru ugušenih pravih vrijednosti, nekulture življenja, mladih koje vrijeme u kojem žive odvlači sa pravog puta, teško je povjerovati da dobro pobjeđuje i da svaki čovjek u sebi ima "ono nešto" što ga vodi i pokazuje da nije sam na putu kojim je krenuo.

Upravo sve ovo dokazali su polaznici Studija "Jazavac" u četvrtak uveče kada je u prepunoj sali premijerno izveden komad "On air", autorski projekat glumaca Slađane Zrnić i Velimira Blanića.

Ovom premijerom počela je "Sedmica Studija Jazavac" i završena pozorišna sezona u gradskom teatru. Talentovani glumci amateri koji su se devet mjeseci spremali da hrabro izađu pred publiku, kroz debatu o odnosu društva prema ekologiji, sportu i turbo-folku uspjeli su da prenesu snažne poruke i probude glasnu tišinu u publici.

Ipak, posljednja scena u kojoj su se sukobili pobornici turbo-folka i pobornici umjetnosti bila je najjača. Sam efekat koreografije, govornog nadmetanja i pobjede umjetnosti izazvao je oduševljenje i aplauze u publici.

- Drago mi je što sala ispunjena do posljednjeg mjesta nije omela djecu u tom njihovom premijernom izvođenju. Uspjeli su do kraja da iznesu poruke na kojima smo radili - rekao je Blanić.

Ponosan je, kako je rekao, što su djeca različitog uzrasta, od devetog razreda do fakulteta, njih 24, uspjeli da razumiju poruku i da zablistaju na sceni.

- Bez obzira na vrućinu u sali, ljudi su pažljivo pratili čitavu predstavu. Mi smo sada u iščekivanju septembra, kada ćemo ponovo izvesti ovaj komad i obradovati još neke koji ovaj put nisu uspjeli da ga pogledaju - najavio je Blanić.

Glumac i viši asistent na predmetu gluma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i sjajna glumica Slađana Zrnić uspjeli su da kod 24 mlade osobe probude motivaciju za rad, da ih fokusiraju, kako kaže Blanić, na goruće probleme u društvu.

- Osvijestili smo ih da počnu obraćati pažnju na svakodnevni život, da paze kako se izražavaju i kako da prepoznaju životne kvalitete u odnosu na šund i kič. Uspjeli smo u njima da probudimo dobru ljudsku stranu, koju su svi u sebi imali, ali nisu obraćali pažnju na nju. Povezali smo ih kao grupu, napravili smo super ekipu i na kraju taj autorski projekat koji smo svi zajedno osmislili i ostvarili je vrhunac naše saradnje i uspjeha - istakao je Blanić.

Radost u očima, smijeh i iskreni zagrljaji koji su došli na kraju, Blaniću i Zrnićevoj bezuslovno znače.

- Moji studenti znaju, i ja to uvijek podvlačim, da je meni stalo da svaki od njih bude bolji od mene hiljadu puta. Meni je puno srce kada vidim da smo uspjeli da ugradimo u njih taj pelcer koji će oni nastaviti razvijati. Mi smo ih posadili, sad oni treba da niču. Naravno da ćemo mi biti tu, pomagati oko zalijevanja i obrađivanja. To čovjeka drži veselim i srećnim - kroz smijeh je ispričao Blanić.

Repertoar

Šta su sa Slađanom Zrnić naučili, glumci amateri pokazaće u subotu, 13. juna, u 20 časova. Nedjelja je rezervisana za drugu grupu Nikoline Jelisavac, koja će svoju prezentaciju izvesti u 20 časova. Mališani sa kojima je radio Velimir Blanić nastupiće na sceni "Jazavca" u ponedjeljak u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana