Premijerno prikazana četiri studentska filma u Banjaluci: Za umjetnost i talenat nužna podrška

Milanka Mitrić/agencije
Premijerno prikazana četiri studentska filma u Banjaluci: Za umjetnost i talenat nužna podrška

BANjALUKA - “Kad zaboraviš juli”, “Dok kulture”, “Očevina” i “Guguto Memeto” četiri su studentska filma, diplomski radovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji su u četvrtak naveče premijerno prikazani u bioskopu “Sinestar”.

Ostvarenje “Kad zaboraviš juli” je djelo rediteljke Sare Radusinović i producentkinje Marijane Gudelj, “Dom kulture” reditelja Vuka Pijetlovića i producentkinje Ivone Bijelić, “Guguto Memeto” reditelja Branislava Stošića i producenta Đorđa Ćirića, a “Očevina” je rad reditelja Stefana Tomića i producentkinje Monike Milanović.

Filmovi su sufinansirani sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, a v.d. direktora ove ustanove Anja Ilić kazala je da Akademija umjetnosti do sada nije imala uslove za pružanje finansijske podrške studentima za njihove završne filmove, te da je ovim načinjen veliki korak.

- Zahvaljujući osnivanju centra u prilici smo da mladim autorima damo šansu da do kraja realizuju svoje filmove, sa kojima kasnije mogu da izađu na međunarodnu scenu i festivale te da predstave Republiku Srpsku u najboljem svjetlu - rekla je Ilićeva.

Mlada režiserka Sara Radusinović kazala je da je pomoć pri realizaciji filma od velikog značaja.

- Nadam se da će centar nastaviti svoju misiju koja je za nas mlade stvaraoce i te kako značajna, jer imamo mnogo talenta koji treba da predstavimo cijelom svijetu - navela je ona.

Režiser Vuk Pijetlović uoči projekcije rekao je nešto više o svom filmu “Dom kulture”, ističući da je inspirisan istinitim događajima i činjenicama o logoru u Derventi, gdje je i sniman.

- Snimanje filma zahtijeva velika sredstva koja su za nas studente često nedostižna, te nam mnogo znači podrška Audio-vizuelnog centra, ali i svih ostalih institucija koje prepoznaju značaj i potencijal našeg rada - kazao je Pijetlović.

Ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić navela je da je neophodno mladima omogućiti da široj javnosti pokažu svoj talenat i umjetničko stvaralaštvo.

- Očigledno je da među mladima imamo umjetnički potencijal, koji smo podržali sredstvima Vlade Srpske, i nadam se da ćemo i ubuduće vidjeti još realizovanih dobrih projekata - naglasila je Stojičićeva i dodala da je podrška posebno važna za povećanje vidljivosti u regionu, ali i u svijetu.

Konkursi

U okviru 15 raspisanih konkursa i 86 prijavljenih projekata, Audio-vizuelni centar je prošle godine podržao 39 ukupnim iznosom od oko 1,5 miliona KM. U ovoj godini centar planira da objavi ukupno 28 konkursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana