Premijerno prikazan dokumentarni film „Kova“ u Gornjim Podgradcima

Milan Vujić
Premijerno prikazan dokumentarni film „Kova“ u Gornjim Podgradcima

GRADIŠKA - U Domu kulture „Lepa Radić“ u Gornjim Podgradcima premijerno je prikazan dokumentarni film „Kova“, o Koviljki Bačvić, prvom filmskom i TV montažeru u BiH, nakon Drugog svjetskog rata.

Autor filma Milan Pilipović je istakao da je Koviljka značajna ličnost za Gornje Podgradce, ali i za kinematografiju u bivšoj Jugoslaviji jer je značajno učestvovala u stvaranju kultnih igranih i dokumentarnih filmova, TV serija, reportaža…

Pilipović je istakao da je ovaj film ustvari nekoliko priča u jednoj, o Koviljki kao logorašu u Drugom svjetskom ratu, Jasenovcu i drugim logorima, te priča o njenom filmskom i televizijskom životu, a treća je posvećena njenom povratku u zavičaj

. Direktor Kulturnog centra Gradiška Miroslav Vuković rekao je da ova javna ustanova opredijeljena da ljude koji su u istoriji bili značajni i ostvarili uspjehe, da o njima ostavimo zapise i tragove.

-To su zaslužni građani i nećemo ih dati zaboravu posebno zbog mlađih generacija koji trebaju da znaju ko su bili preci i da smo mi bogat kraj - rekao je Vuković.

Koviljka je rođena u ovom potkozarskom mjestu i tu, poslije povratka iz Sarajeva, provela posljednje godine.

Preminula je u rodnom selu Gornji Podgradci pod Kozarom, 4. jula 2023. u 91. godini. Bila je montažer i asistent montaže u filmovima "Kozara", "Vrata ostaju otvorena", "Velika turneja", "Zlatna praćka", "Vrtlog", "Na mjesto, građanine pokorni", "Narodni poslanik", "Konjuh planinom", "Sunce tuđeg neba", "Kvo vadis Živorade", "Voajer". Sarađivala je sa mnogim rediteljima i glumcima, Miodragom Petrovićem Čkaljom, Batom Živojinovićem, Borisom Dvornikom, Mijom Alesićem, Slobodanom Aligrudićem, Danom Kurbalijom, Ljubišom Samardžićem, Milenom Dravić...

U filmu „Kova“, snimljenom prije tri godine a dovršenom 2024. učestvuju Koviljka Bačvić, njen sin Boris i unuk Roman Bačvić. Muziku za film uradio je Boris Bačvić, snimatelji su Zoran Pilipović i Danijel Špadić, zvuk je uradio Goran Puzić, montažer Bojan Starčević, autor Milan Pilipović.

Film u trajanju od 45 minuta, urađen je u produkciji "Kulturnog centra" gradiška, "Kozara filma" i "Muzeja Kozare" iz Prijedora.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana