Premijerno izvedeno muzičko djelo Muzika konstantinovog grada

Agencije
Premijerno izvedeno muzičko djelo Muzika konstantinovog grada

Niš - U Nišu je u okviru državnog programa obilježavanja 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta premijerno izvedeno jedinstveno mzičko djelo "Muzika Konstantinovog grada".

Muziku filmskog karaktera inspirisanu carskim Konstantinopoljem i njegovim uticajem na kulturu i razvoj hrišćanstva kreirao je srpski kompozitor, multiinstrumentalista i vokalni umetnik svetskog glasa Slobodan Trkulja,a predstava je izvedena sinoć.

Za boju vizantijskih vokala bio je zadužen prvi pojac manastira Hilandar Aleksandar Jovanović, kao specijalni gost nastupio je Dejvid Rouds, čuveni britanski rok gitarista iz benda Pitera Gabrijela, a sa njima i ansambl "Balkanopolis", koji zajedno sa vizantijskim horom i gudačkim ansamblom broji oko 30 ljudi.

Domaćin večeri bio je ambasador Švajcarske u Beogradu Žan – Danijel Ruh.

U Nišu se ove godine obilježava 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, akta kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina.

Projekat "Milanski edikt 313 – 2013, Srbija" je državni program obeležavanja proslave jubileja – 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovjekovni progon hrišćana i osigurao "pravo da svako vjeruje kako mu srce hoće".

Centralno obilježavanje jubileja Milanskog edikta u Nišu biće održano 6. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana