Premijera u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Bajka Jaje recept za osmijeh

Aleksandra Glišić
Premijera u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Bajka Jaje recept za osmijeh

Banjaluka - Uz najljepšu muziku - dječiji smijeh - juče je otvorena nova scena u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Lutkarska bajka "Jaje" premijerno je izvedena na maloj sceni, a radoznali pogledi mališana i široki osmijesi uljepšali su svečanu atmosferu. Da dramski komad Zlatka Krilića zaživi na sceni, pobrinuo se direktor ovog pozorišta Predrag Bjelošević, koji potpisuje režiju, a glumačku ekipu čine Zorana Šuman, Đurđa Babić i Milan Trninić. Glavni lik, dječak kojeg glumi Trninić, nestrpljivo čeka da se iz jajeta izleže pile, njegov budući budilnik. Dok su se na sceni smjenjivali različiti stanovnici životinjskog carstva, mališani su zajedno sa glumcima odgovarali na pitanja. Njihovom oduševljenju nije bilo kraja, jer su na neki način i sami učestvovali u predstavi.

Bjelošević je podsjetio da je "Jaje" već rađeno u ovom teatru, u sezoni 1988/89. i istakao da se posebno raduje što je ova bajka otvorila novi prostor za izvođenje predstava.

- U adaptaciji iz osamdesetih igrala su četiri glumca. To znači da ova glumačka ekipa ima mnogo više posla i zadataka. Ta složenost im daje šansu da pokažu glumačke vještine. Nadam da će ova predstava, koja je svojevremeno bila hit, i danas biti omiljena i da će mnogi roditelji, bake i deke dovesti mališane da gledaju novu verziju bajke "Jaje" - kazao je Bjelošević, koji je radio i scenografiju, ali i adaptirao tekst.

Posebno je ponosan na to što je nacionalno pozorište za najmlađu publiku dobilo još jednu scenu, koja ima oko 80 mjesta.

- Takođe se nadam da će ova predstava imati dug život, a ovo je za sve nas istorijski trenutak i ogromna dragocjenost - istakao je prvi čovjek Dječijeg pozorišta RS.

Za muzičku adaptaciju i aranžmane bio je zadužen kompozitor profesor Mladen Matović, a za koreografiju i scenski pokret glumica Narodnog pozorišta RS Miljka Brđanin.

Plemenita poruka

- Ova predstava ima plemenitu poruku o prijateljstvu, a posebno je značajan dijalog glumaca i djece. Fizički je izuzetno zahtjevna, a kada igramo za djecu, treba imati daleko više energije nego u pozorištu za odrasle - kaže glumac Milan Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana