Premijera u Bijeljini: Novi život “Hasanaginice”

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Premijera u Bijeljini: Novi život “Hasanaginice”

BIJELjINA - Pozorišni komad “Hasanaginica”, rađen prema dramskom komadu Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića novo je oživljavanje ove narodne balade u svijetu teatra.

Ova predstava nastala je kao plod saradnje Gradskog pozorišta “Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske, te glumaca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a premijerno je odigrana u bijeljinskom pozorištu.

Priča o nesreći, tragičnosti, patnji, stidu, principima o odlukama i posljedicama tih odluka, kao i priča o spasu od nesreće i o tome koliko je jedinstvena i neizbježna za sve ljude, staje u predstavu “Hasanaginica”,  kao i osjećaji tjeskobe, nemira i nemoći i sve što dovodi do propasti.

Publika u Bijeljini premijerno izvođenje nagradila je aplauzima i ovacijama, kako prenosi Srna, a glumica Bojana Milanović iz Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad istakla je da je pozorište u Bijeljini dobilo jednu važnu predstavu koja će sigurno puniti sale.

- Srećna sam, publika je bila divna i to je nama najveća nagrada. Sa ovom ulogom i uz ovu ekipu na sceni i van scene, uz reditelja Dušana Tuzlančića, bilo je zadovoljstvo igrati - rekla je Milanovićeva.

Glumica Sonja Damjanović, koja je igrala majku Pintorovića objasnila je da je rad na predstavi bio divan proces i da je rezultat odličan.

- Uloga jeste zahtevna, kao i sve uloge u “Hasanaginici” i uopšte u komadima Ljubomira Simovića, a ono što se meni dopada i što je vezano za moju ulogu to je neka vrsta Čehova, priča se nešto, emocije su ispod toga drugačije, tako da je zanimljivo glumcu da se time pozabavi - rekla je glumica.

Kako je Damjanovićeva objasnila, oživljavanje Hasanaginice u teatrima jeste uvijek privlačilo publiku, a to je važno i umjetnički, a i repertoarski, jer je potrebno da postoje naslovi koje publika voli da gleda.

- Fantastičan je potez to što je Bijeljina napravila teatar koji će rasti i imati sve bolje predstave, veći ansambl, ovo najmlađe pozorište je posebna stvar i vrlo retka - smatra Damjanovićeva.

Hasanagu u predstavi igra Milan Kovačević, njegovu majku Ljiljana Čekić, a u predstavi glume i Jokić (Efendija Jusuf, Hasanagin savjetnik), Ognjen Kopuz (Suljo, Hasanagin asker/vojnik), Mihailo Maksimović (beg Pintorović, brat Hasanaginice), a Hasanagine vojnike igraju Ivan Petrović (Ahmed), Dušan Ranković (Huso) i Nenad Blagojević (Musa).

Premijerno izvođenje “Hasanaginice” Narodnom pozorištu RS zakazano je za 9. decembar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana