Premijera u Banjalučkom studentskom pozorištu: Snaga ljudskosti pobijedila poplave

Aleksandra Madžar
Premijera u Banjalučkom studentskom pozorištu: Snaga ljudskosti pobijedila poplave

Banjaluka - Potresna priča oživljena kroz pozorišni komad "Potop", u režiji Aleksandra Pejakovića, o poplavama koje su zadesile region prošle godine, premijerno je izvedena na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Talentovani glumci, snagom svoje želje za pozorištem, probudili su među mnogobrojnom publikom iskrene emocije i kroz pozorišnu igru utkanu u modernu satiru podsjetili na nepogode koje su ostavile velike posljedice.

U intimnoj atmosferi Podrum scene, publika je podržala i komične i dramske momente, koje je kroz neobične rediteljske poteze pokazao Pejaković. Komad su posvetili velikom srpskom glumcu Milosavu - Miji Aleksiću, jer se upravo u četvrtak navršilo dvadeset godina od njegove smrti.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta, glumac Goran Jokić, ponosno je napomenuo da će ova premijera biti upisana u istoriju, jer je 12. mart 2015. godine dan i veče kada su članovi studentskog pozorišta poslije 38 godina komad odigrali u svojim prostorijama.

- Prisustvujemo večeras istorijskom momentu. Igramo na svojoj sceni, suvo je, toplo je, u prisustvu više od 100 gledalaca - kazao je Jokić.

Zahvaljujući ljudima koji su nesebično sve ove godine bili uz pozorište, kazao je da su sve te godine, iz inata, čekali, radili i sanjali o ovoj noći. Autor i reditelj Aleksandar Pejaković rekao je da komad koristi isključivo pozitivne elemente, da bi pohvalio sve ono plemenito što je isplivalo nakon poplava.

- Očekivanja su u najmanju ruku da predstava zbog naših pretjeranih hvalospjeva bude cenzurisana na teritoriji onoga što sada nazivamo region. Ako ova naša želja ne bude ispunjena, mi u Studentskom pozorištu zadovoljićemo se i time da njeno izvođenje bude zabranjeno barem na šest mjeseci u užem centru Banjaluke, uključujući i strogi centar - kazao je Pejaković.

Tokom istraživačkog i stvaralačkog rada, kako je rekao, trudili su se da pronađu i neke negativne osobine, ali jednostavno nisu u tome uspjeli.

- Tolika požrtvovanost prema građanima od strane države, opština, mjesnih zajednica, Civilne zaštite, Crvenog krsta i drugih dobrih humanitaraca nije viđena još od vremena udarnika i njihovih omladinskih radnik akcija - naglasio je  Pejaković.

Mlada glumica Jelena Stojaković nije krila ponos i uzbuđenje zbog odličnih reakcija publike.

- Mislim da je pouka predstave da je potop zapravo u ljudima i da kada spadnu maske, kada nas zadese nepogode i katastrofe,   onda se pokažu pravi ljudi - smatra Stojakovićeva.

Zadovoljna načinom na koji su reagovali prisutni u sali, dodaje da je sve bilo na njihovoj strani, pa i kiša koja je padala cijeli dan. Sa njom se složio i glumac Aleksandar Ševo, koji je takođe ostvario ulogu u komadu.

- Imam osjećaj da smo uspjeli da izvedemo modernu satiru. Nije bilo lako, jer se prvi put izgovaraju riječi predstave pred publikom - kaže Ševo.

Glumačke kreacije pokazali su i Milana Domuzin, Anando Čenić i Natalija Ninić.

Nagrada "Likota"

Kao i svake godine, nagrađeni su najbolji glumac i glumica u protekloj sezoni, kojima je dodijeljena nagrada "Likota". Najbolji glumac u protekloj sezoni je Aleksandar Ševo, a najbolja glumica Bojana Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana