Premijera predstave “Rabulizam” u Pozorištu Prijedor

Snežana Tasić
Premijera predstave “Rabulizam” u Pozorištu Prijedor

Prijedor - Ansambl Pozorišta Prijedor izveo je premijerno dugo najavljivanu predstavu “Rabulizam”, a publika je aplauzima ispratila ovu satiričnu priču nastalu po tekstu Muhidina Šarića i u režiji Ratka Orozovića.

U predstavi, čiji je podnaslov “Mlaćenje prazne slame”, igraju Željko Kasap, Zorica Jojić, Siniša Vučićević, Jelena Seksen, Miloš Romčević, Boris Tomić, Želimir Rivić, Dubravko Vukadinović i Dean Batoz.

Centralna priča predstave prikazuje porodicu jednog gastarbajtera koji se vraća sa rada iz Njemačke. On počinje da se bavi sumnjivim poslovima, ne bi li dobio glasove na predstojećim izborima, a to ne odobravaju njegovi roditelji, inače okorjeli komunisti.

Premijera odigrana u utorak uveče bila je ujedno i četvrta premijera u 62. pozorišnoj sezoni ove kuće.

Gostujući režiser Ratko Orozović rekao je nakon premijere da je predstava rađena po satiričnom tekstu kojem je dao novu dimenziju želeći da publiku nasmije, jer je smijeh neophodan u ovom ponekad i tragikomičnom vremenu.

- Raduje me da su predstavu dobro primile sve generacije, čak i one koje ne pamte vrijeme u kojem se radnja odvija, kao i oni koji su bili savremenici - kazao je Orozović.

On je istakao da ovo nije prvi put da radi sa ovom pozorišnom kućom jer je 1988. radio predstavu “Klaustrofobična komedija” i od tada nosi pozitivna iskustva iz Prijedora.

Autor teksta Muhidin Šarić istakao je da je zadovoljan reakcijom publike, jer to može da znači da će predstava imati svoj život u ovom pozorištu.

- Reakcija publike tokom predstave je bila takva da mi se čini da sve ono što sam htio da kažem da je publika prepoznala i moram biti zadovoljan - rekao je Šarić.

Glumac Željko Kasap je istakao da je publika odlično odreagovala na glumačku interpretaciju ponuđenog teksta.

- Najvažnije nam je da je publika zadovoljna i to nam je dalo dodatnu snagu da u narednim igranjima poboljšamo neke tačke, mada u suštini ova predstava nema slabih tačaka - istakao je Kasap.

Pozorište Prijedor je 62. sezonu otvorilo početkom novembra premijerom Čehovljeve “Tri sestre” u režiji Marka Misirače, a početkom decembra zaigrali su “Prekide” Majkla Kristofera u režiji Vedrana Marčete. Krajem decembra 2014. prikazana je predstava za djecu povodom božićnih i novogodišnjih praznika “Drugari iz velike šume” po tekstu Muhidina Šarića i u režiji Radenka Bilbije. Do kraja sezone u planu je još jedna premijera - “Čovjek koji je jeo smrt”, po noveli Borislava Pekića, u režiji Željka Kasapa.

Šarić

Jednom od najizvođenijih autora u ovom pozorištu, ovo je druga predstava za odrasle.

- Po mojih tekstovima urađene su desetine dječijih predstava,  što znači da dugo živim uz ovo pozorište, a sa prvom predstavom za odrasle pod nazivom “Recept za ludilo” dobili smo 1985. u Živinicama nagradu za najbolji tekst - rekao je Muhidin Šarić.

Sa predstavom za djecu “Vuk dobrica” osvojio je treću nagradu na festivalu u Šibeniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana