Premijera poeme "Hilendar" Vlade S. Miloševića sutra u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: Milanka Mitrić

BANjALUKA - Svečana poema za simfonijski orkestar, nazvana "Hilendar" Vlade S. Miloševića, ukradena od zuba vremena, sutra će premijerno biti izvedena u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" u Banjaluci.

Koncertom "Hilandar kao nadahnuće", na kojem će biti izvedena poema, a koji će biti održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora od 20 časova biće obilježeno zatvaranje ove manifestacije kao i u Beogradu u četvrtak  u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

U pomenutoj poemi Milošević je primijenio tematski materijal u duhu srpskog starog pojanja i novijeg crkvenog narodnog pojanja, a osim srpskog i duh vizantijskog i grčkog pojanja. 

Nastala je 1972. godine nakon Miloševićevog povratka sa Svete Gore sa prijateljem Dimitrijem Stefanovićem, kojem je i posvetio kompoziciju.

- Ova poema za simfonijski orkestar je u paučini ležala skoro pedeset godina, ali angažovanjem tima s Akademije umjetnosti, gde sam bio na čelu, partituru smo doveli u stanje izvodljivosti. Ta partitura imala je svoj put. Nije samo stvar da leži na papiru kao artifakt, tek će da zaživi kad budemo čuli muziku. Ta partitura je božijom promisli došla do manastira Hilandar, u ruke igumana Metodija. Kada je on pročitao predgovor, video partituru i saznao o Vladi Miloševiću, on je lično izrazio želju da se kompozicija izvede - rekao je profesor Saša Pavlović, koji je najavio koncert 
i dodao da su pripreme trajale više od godinu i po.

Prema Pavlovićevim riječima, "Hilandar kao nadahnuće" nije samo obični koncert, jer će, osim djela našeg akademika Vlade Miloševića, biti izvedeno i djelo "Noć u Hilandaru", akademika Svetislava Božića koji će prisustvovati koncertu.

- Tu kompoziciju će izvesti ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, a osim njega, imamo istorijski događaj - dolazi simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, združen sa orkestrom Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci, gde će domaćom partiturom Vlade Miloševića dirigovati Branka Radošević Mitrović, a kompozicijom "Noć u Hilandaru" dirigovaće uvaženi dirigent Dejan Savić iz Beograda -  naveo je Pavlović, te naglasio da se iz događaja "Hilandar kao nadahnuće" tek treba da otvori put jednom projektu, jer bi od sljedeće godine trebalo da koncerti budu realizovani u drugim gradovima. 

Pavlović je posebno istakao da će koncert biti realizovan pod blagoslovom patrijarha Porfirija i episkopa banjalučkog Jefrema, kao i igumana manastira Hilandar Metodija, te da će Radio televizija Republike Srpske i Radio televizija Srbije snimiti ove koncerte. 

Zbog ograničenog prostora u Banskom dvoru, za koncert nisu predviđene ulaznice, dok će isti biti prenošen na Radio-televiziji Republike Srpske od 20 časova.

Dirigent Branka Radošević Mitrović osvrnula se na činjenicu da će događaj biti zatvoren u Beogradu, što je prvi put da će manifestacija biti zatvorena van granica države.

- Ovaj koncert je veliko iskustvo za sve nas i ja se nadam da ćemo postići rezultat koji nam je cilj, a to je da to djelo oživimo na najbolji mogući način, da prenesemo emocije. U pitanju je simfonijska poema gdje je on jasno naglasio svoj put, dolazak na Hilandar, boravak, molitve i odlazak. Slikovito i pitko djelo, iako je to savremena muzika i ima dosta emotivnih dijelova koji će svakog od nas da dotaknu - navela je Radošević Mitrović i dodala da je u produkciji ovog koncerta pomogla Zadužbina Hilandara u Beogradu i agencija "Star travel". 

LITURGIJA

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani Vlade S. Miloševića" nakon 82 godine izvedena je "Liturgija sv. Jovana Zlatoustog" Vlade Miloševića. 

Izveli su je združeni Mješoviti hor profesora, asistenata, saradnika i studenata Akademije umjetnosti i Kamerni hor "Kerubini" UNIBL, a horom je dirigovao Dušan V. Urošević.

- To je bila veoma emotivna izvedba, na najvišem umetničkom nivou u Hramu Hrista Spasitelja - kazao je Pavlović.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana