Premijera filma "Svjedok" 3. jula u Banjaluci

Srna
Premijera filma "Svjedok" 3. jula u Banjaluci

BANjALUKA - Premijera istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok" o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije zakazana je za srijedu, 3. jul, u 17.00 časova u banjalučkom kinu "Palas".

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nakon premijere u najvećem gradu Republike Srpske slijede projekcije u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije, saopšteno je iz RTRS-a. Film "Svjedok", autora Denisa Bojića, prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda Zorana Stankovića koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma. Nakon njegove smrti film mijenja svoju formu, ali ne i suštinu - ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret doktora Stankovića, navedeno je u saopštenju.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda. /kraj/sl/ab

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana