Premijera dokumentarnog filma “Hasan” u Trebinju

R. V.
Premijera dokumentarnog filma “Hasan” u Trebinju

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje danas će u 18 časova i 30 minuta biti premijerno prikazan dokumentarno-igrani film “Hasan”, autora Nebojše Kolaka.

Kolakov trinaesti po redu dokumentarni film je čudesna priča o Hasanu, liku iz jednog od najznačajnijih romana napisanih na srpskom jeziku “Derviš i smrt” velikog Mehmeda Meše Selimovića, koji je objavljen davne 1966. godine.

Kolak je posljednjih deset mjeseci radio na nesvakidašnjoj priči u kojoj se literatura i život isprepliću na čudesan način.

Dokumentarni film “Hasan2 rađen je na četiri lokaliteta: Trebinje, Bileća, Tuzla i Sarajevo.

Mešinog Hasana o kome u romanu između ostalog piše: “Ali tada sam bio opčinjen i radije sam o svom velikom prijatelju zamišljao bajke: bio jednom jedan junak. Znanjem i umom zasjenjivao je sve muderise u Stambolu, da je htio bio bi mula carigradski ili vezir carski. Ali on je volio svoju slobodu i puštao svoju nesputanu riječ da kazuje njegovu miso. Nikome nije laskao, nikad nije govorio laž, nikad nije tvrdio što ne zna, nikad nije prećutao što zna i nije se bojao lala i velikaša. Volio je filozofe i pjesnike, usamljenike, dobre ljude i lijepe žene. Kad htjedne učiniće ono što želi, čuće se o njemu daleko”, igra Zoran Jakšić, koji tumači i lik Meše Selimovića.

Pored Jakšića u filmu igraju: Igor Svrdlin, Jefimija Ot i Jelenko Živak.

Stihove iz Mešine “Tvrđave” lirski kazuje Biljana Đurović, glumica, a muziku potpisuje Brano Likić.

Karte za dokumentarno-igrani film “Hasan2 po cijeni od pet KM mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Trebinje na dan projekcije, od 17 časova.

Sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen je Udruženju oboljelih od malignih bolesti “Vjera, luča, nada” iz Trebinja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana