Predstavljeno 20 digitalizovanih umjetničkih radova

Srna
Predstavljeno 20 digitalizovanih umjetničkih radova

SARAJEVO - U Sarajevu je večeras predstavljeno 20 digitalizovanih umjetničkih radova umjetnica iz cijele BiH, izabranih u okviru pilot-projekta koji realizuje agencija “UN žena” zajedno sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je novinarima da je ovo veoma zanimljiv projekat je donio nova saznanja o mogućnostima u okviru savremenih tehnologija.

“Riječ je o NFT - digitalnim tokenima i načinu kako da se analogni rad pretvori u digitalni i da se zatim prodaju na digitalnom tržištu umjetnina. Cijeli projekat je podrazumijevao edukaciju i niz prezentacija širom BiH na kojima su umjetnici upoznati sa NFT-om, njegovim mogućnostima na digitalnom tržištu i mogućnostima koje daje umjetnicima kada je u pitanju prodaja umjetničkih djela”, ukazala je Vujkovićeva.

Ona je naglasila da za NFT nisu važne granice, jer je globalno dostupan, a umjetnicama omogućava da same upravljaju svojim radovima i novcem, dodajući da je veoma važno da je cijeli projekat usmjeren prema ženama umjetnicama.

“Veoma je važno što su umjetnice sa našeg prostora zainteresovane za nove tehnologije, načine koje globalno tržište umjetnina može da pruži kada je riječ o prodaji radova, a posebno nam je drago što se naša institucija uključila u ovako inovativan projekat”, navela je Vujkovićeva.

Ona je dodala da do sada u ovoj ustanovi nisu imali priliku da se bave ničim sličnim, jer je riječ o projektu digitalne umjetnosti.

“Imali smo 50 prijavljenih umjetnica, a stručni žiri je izabrao 20 radova koji su večeras predstavljeni. Pokrićemo i aukciju radova i njihovu prodaju u okviru NFT tržišta na onlajn platformi”, navela je Vujkovićeva i podsjetila da su cijelu kolekciju prošle sedmice predstavili i u Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci.

Predstavnik agencije “UN žena” u BiH Dejvid Saunders rekao je da je cilj da se radi na rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena globalno, naglasivši da je ovaj projekat jedinstven budući da je njegov fokus na unapređenju prihoda umjetnica kroz NFT modalitete.

“Malo je poznato da je digitalna umjetnost jedinstvena i unikatna koliko i klasična. Postoje različiti prihodi koji se mogu ostvarivati, ne samo kroz prodaju, već i kroz preporodaju umjetničkih djela na temelju zaštićenih autorskih prava”, naglasio je Saunders.

Izabrani umjetnički radovi će iz analogne biti pretvoreni u digitalnu formu, dok će originali biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

“NFT za žene” je pilot-projekat čiji je cilj približavanje NFT-a lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije.

Dvadeset umjetnica čiji radovi čine prvu NFT kolekciju u BiH, predstavljenu večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, su: Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana