Predstavljeni radovi velikana Riste i Bete Vukanović

Srna
Predstavljeni radovi velikana Riste i Bete Vukanović

TREBINjE - Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Trebinju izložbu "Risto i Beta Vukanović 150 godina od rođenja" i istakla da Ministarstvo podržava takve događaje jer doprinose širenju saznanja o ogromnom istorijskom, kulturnom i umjetničkom bogatstvu koje imaju ovi prostori.

Đakovićeva je rekla da je posebno važna saradnja sa ustanovama kulture u okruženju.

"Ova kvalitetna izložba nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda", izjavila je Đakovićeva novinarima.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je Risto Vukanović, osim Atanasija Popovića, prvi trebinjski akademski slikar u inostranstvu.

"Risto Vukanović i njegova supruga Beta svoju umjetničku i društvenu ulogu ostvarili su u Beogradu, osnivanjem prve privatne slikarske škole, ali i učestvovanjem na svim značajnim svetskim izložbama tadašnje Srbije", rekla je Grujićeva i dodala da je ova izložba veliki događaj za Trebinje i mali dug ovom bračnom paru.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da Gradska uprava nikada neće zaboravito velikane koji su iza sebe ostavili velika djela.

Izložba "Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja" realizovana je u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju sa Narodnim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda i Umjetničkom galerijom BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja.

Izložba, na kojoj su predstavljeni umjetnički radovi ovih slikarskih velikana, biće otvorena do 28. septembra u Muzeju Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana