Predstavljene tri knjige autora Žarka Bojića

Srna
Predstavljene tri knjige autora Žarka Bojića

ZVORNIK - U Zvorniku su večaras predstavljene knjige Nikšićanina Žarka Bojića "Budimo ljudi" i "S' one strane pameti", te dat osvrt na knjigu "Stazom predaka", koje su izašle u izdanju "AsOglas izdavaštva" iz Zvornika.

Bojić je rekao da je knjiga "Stazom predaka" nastala kao izraz borbe Srba u Crnoj Gori za ostvarivanje svojih nacionalnih prava koja su im konstantno oduzimana u posljednjih tridesetak godina.

Podsjetivši da zbog pandemije virusa korona knjiga nije promovisana nakon izlaska iz štampe, Bojić je rekao da sada pravi osvrt na ovu knjigu, te promoviše izdanja "Budimo ljudi" i "S'one strane pameti".

On je istakao da je za knjigu "Budimo ljudi" dobio blagoslov blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, te da se u sadržaju nalazi pjesma o srpskom partijarhu Pavlu koja je snimljena uz gusle.

Bojić je rekao da u ovoj knjizi, između ostalih, ima i pjesma o Gavrilu Principu, te da je kroz knjigu kao lajt motiv provučena borba i stradanja srpskog naroda u prošlom vijeku.

"Knjiga 'S one strane pameti' odnosi se na istrajavanje srpskog i crnogorskog naroda u odbrani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, protivljenja ulasku Crne Gore u NATO, kao i druge negativnosti i naopake radnje koje su se dešavale u Crnoj Gori", rekao je Bojić.

On je naglasio da sva njegova djela imaju jedinstvenu poruku - srpski narod treba da čuva vjeru, dostojanstvo, jezik, da ne srlja u izdaju i da ne bude sluga tuđinu.

Paroh cetinjski i rektor Bogoslovje Svetog Petra Cetinjskog Gojko Perović napisao je u recenziji da zbirka Bojićevog stvaralaštva ima istorijski presjek zbivanja od viteških momenata iz Velikog rata, preko okupacionih godina Drugog svjetskog rata, pa sve do rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu i drugih spomenika koje potomci posvećuju svojim precima.

"Poeta Bojić je uspio da prepozna glavne tačke crnogorske tragike i da ih predanjskom pjesničkom formom opjeva", navodi Perović i dodaje da Bojić piše manirom Radovana Bećirovića Trebješkog do te mjere uspješno, da ga "vidimo kao njegovog nastavljača i u pogledu stila i tema bratoubilačkog dvadesetog vijeka".

Direktor izdavačke kuće "AsOglas izdavaštvo" Dejan Spasojević podsjetio je da je Bojićeva knjiga "Stazom predaka" nagrađena 2019. godine na Drinskim književnim susretima u Zvorniku u jeku borbe za vjerski i nacionalni identitet Srba u Crnoj Gori.

"Ova knjiga se smisleno uklopila u taj koncept opšte borbe za srpski identitet koja i dalje traje u Crnoj Gori", rakao je Spasojević i izrazio nadu da će publike dobro prihvatiti stihove ovog autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana