Predstavljena zbirka Grob novog doba Gorana Šaule: Pjesnici stihovima nikada ne sahranjuju

Aleksandra Madžar
Predstavljena zbirka Grob novog doba Gorana Šaule: Pjesnici stihovima nikada ne sahranjuju

Banjaluka - Svakako da stražilovska linija pjevanja u srpskoj poeziji postoji i stameno opstojava i svakako da Goran Šaula suštinski i po svom pjesničkom habitusu prirodno pripada upravo toj struji, toj snažnoj jezičkoj matici.

Ovim riječima o književniku Goranu Šauli i njegovoj zbirci "Grob novog doba", koja je nagrađena značajnim književnim priznanjem "Stražilovo", na promociji u Banjaluci govorio je književnik Mirko Vuković.

Čitaoci i stihovi iz zbirke susreli su se u utorak uveče na mjestu gdje diše veliki broj knjiga, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

- Šaulina poezija pripada onoj poznijoj, zrelijoj, visokoj i transcendentnoj stražilovskoj liniji, kakva je samo mogla da spjeva ono čudesno: "Nje više nema, to je bio zvuk" - govorio je Vuković citirajući stihove velikog Branka Radičevića, po čijem imenu i u čiju čast postoji i "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima, koje je Šauli dodijelilo nagradu.

Sa onim što je izašlo iz Šaulinog pera upoznao se još ranije, čitajući njegova djela "Žar seme" i "Zrno u brašnu".

- Novu knjigu, zaista vidim kao "grob novog doba", a ove pjesme kao Šaulino opijelo nad tom zjapećom rakom. Slušam kako je lijepo, ozbiljno i dostojno opojao i za pogreb pripremio ovo neblagodarno, lakomisleno doba - zaključio je Vuković.

Ipak, kada je moderator ove večeri, književnik Tanja Stupar-Trifunović pitala autora da li je zbirka opijelo novom dobu, Šaula je objasnio da su takva pitanja odlična za pribjegavanje određenom lukavstvu.

- Pjesnici bi najradije pribjegli određenom malom lukavstvu, kojem je mene savjetovao moj profesor jezika iz gimnazije - kada vas neko pita šta je pjesnik htio da kaže, vi mu pročitajte tu pjesmu i recite: "To je htio, ništa više ni manje". Bilo bi dobro kada bi se pjesnik uvijek mogao tako provući, međutim pjesnici vode dijalog i mogu da kažem da u razmišljanju o pjesnicima svih ovih godina ne mogu da nađem nijednoga koji bi nekoga ili nešto mogao da ubije ili sahrani, čak i ono što žele da sahrane ne uspijevaju - objasnio je Šaula.

Pravi pjesnici

Sa poezijom, objašnjava Vuković, stvar je posve nalična gađanju iliti strijeljanju lukom i strijelom.

- Naravno da luk mora biti u snažnom naponu, naravno da ruka mora biti čvrsta, bilo stišano, disanje smireno, a mišići napregnuti. Onaj koji želi da zgodi cilj, na neki način mora da apstrahuje sve to i zagleda se ravno u metu. Onim pogledom koji progorijeva. Taj stepen, taj intenzitet zagledanosti u cilj određuje uspjeh gađanja. A meta je za pravog pjesnika uvijek na drugoj strani - meta je na onoj strani - nadahnut je bio Vuković, jer je za njega bila posebna čast da govori na promociji svog prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana