Predstavljena Spomenica Mlade Bosne

Srna
Predstavljena Spomenica Mlade Bosne

Beograd - Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" predstavilo je na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga četiri svoja izdanja među kojima je i "Spomenica Mlade Bosne 1914 - 2014", koja je nosilac nagrade za izdavački poduhvat godine na Sajmu knjige "Banjaluka 2014".

Priređivač knjige akademik Vojislav Maksimović rekao je na promociji da je njegova glavna motivacija bila potreba da ne dozvoli da padne zaborav na sve Mladobosance, veličinu njihove žrtve i strahote njihovog stradanja, ali i na to da su to bili obrazovani, talentovani mladi ljudi, koji su se svjesno borili za slobodu.

"Tvrdnje u romanima koje pišu Srbi, kao što je ona da je Gavrilo Princip ubio trudnu ženu, te tvrdnja da su ostali bez para i nisu mogli u bioskop, pa su krenuli da ubiju Ferdinanda /u drami Biljane Srbljanović/ su nadobudne i tendenciozne", rekao je akademik Maksimović.

Dvotomno djelo sadrži pjesme i prozna djela Mladobosanaca, potresna pisma rodbini i prijateljima, zapisnike sa suđenja, period utamničenja, pjesme i prozu drugih autora posvećenu njima, kao i obilje tekstova koji će pomoći da čitaoci osjete duh vremena i srpskog naroda iz tog perioda.

Akademik Draga Mastilović rekao je na promociji Zbornik radova "Sarajevski atentat 1914" da su u zborniku sadržani radovi prikazani na međunarodnom skupu održanom u Republici od 19. do 21. septembra 2013. godine koji je za temu imao Sarajevski atentat.

Riječ je o radovima istoričara iz Rusije, Grčke, Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, a učestvovali su i istoričari književnosti, lingvisti i drugi naučnici.

Predstavljajući Kalendar "Prosvjeta" 2014 profesor Jordan Ristić rekao je da ovogodišnje izdanje kalendara na 700 strana sadrži brojne rubrike o obrazovanju, nauci, ali i duhovnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana