Predstavljena kultna enciklopedija Katena mundi

Srna
Predstavljena kultna enciklopedija Katena mundi

Bijeljina - Kultna enciklopedija "Katena mundi" /Catena mundi/ i istoimena izdavačka kuća predstavljene su večeras publici u Bijeljini na promociji koja je održana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Direktor ove izdavačke kuće Branimir Nešić rekao je novinarima da enciklopedija "Katena mundi – srpska hronika na svetskim verigama", čiji je priređivač srpski esejista Predrag Dragić Kijuk, predstavlja sintezu Srba i srpstva kroz dva milenijuma.


On je istakao da je od osnivanja 2012. godine "Katena mundi" postala najznačajniji izdavač koji se bavi isključivo proučavanjem srpske kulture i nacionalnom tematikom.

"Kulturna politika je osnova bavljenja bilo kojom drugom politikom i oni ljudi koji ne znaju ko su, neće uspeti da od drugih kultura i od drugih naroda uzmu ono što je dobro, a da odbace ono što je loše", rekao je Nešić.

Nešić je rekao da je problem srpskog naroda naročito u gubljenju identiteta tokom 90 godina postojanja Jugoslavije, a prijeka potreba Srba jeste da obnove svoju energiju i slobodarsku snagu.

"Ako budemo ponavljali greške iz 20. veka, nisam siguran da će srpski narod postojati u narednom veku", rekao je Nešić.

Prema njegovim riječima, postoji veliko interesovanje mladih za proučavanje srpske istorije i za ovu enciklopediju sa tekstovima 260 autora koja doživljava treće izdanje od objavljivanja 1992. godine.

Izvršni urednik u izdavačkoj kući "Catena mundi" Nikola Marinković rekao je na promociji enciklopedije da se posljednje izdanje razlikuje samo u dizajnu i prelomu.

"Ideja enciklopedije kao otvorene knjige bila je da okupi niz poznatih i manje poznatih autora koji će svojim prilozima osvetliti neuralgične čvorove i tačke u srpskoj istoriji", rekao je on.

Univerzitetski profesor iz Beograda Milo Lompar rekao je novinarima da enciklopedija "Katena mundi" i istoimena izdavačka kuća nastoje da obnove nacionalnu kulturnu politiku unutar srpskog kulturnog prostora.

"žKatena mundiž unosi u naše pamćenje nove sadržaje i obnavlja pomalo zatajene predstave koje su u opštoj kulturnoj svesti često iskrivljene ili potpuno zatajene usled različitih ideologema, poput jugoslovenske i komunističke", rekao je Lompar.

On je ukazao na značaj ove enciklopedije i u tome što kulturnu nacionalnu egzistenciju Srba posmatra kao cjelovitu, bez podjele srpskog naroda po različitim bivšim jugoslovenski republikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana