Predstavljena knjiga Moj deda Patrijarh Pavle

Agencije
Predstavljena knjiga Moj deda Patrijarh Pavle

Beograd - Povodom 99 godina od rođenja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla danas je u Beogradu predstavljena knjiga "Moj deda patrijarh Pavle", koja predstavlja niz ličnih svjedočenja Snežane Milković o srpskom duhovniku, koga su vjernici još za života doživljavali kao sveca koji hoda.Predstavljena knjiga "Moj deda Patrijarh Pavle"

Milkovićeva, koja je unuka patrijarhovog brata Dušana Stojčevića, često je bila u kontaktu sa Dedom Popom, kako je zvala patrijarha Pavla, što ju je nagnalo da čitaocima kroz knjigu prenese njegove pouke i "blage savjete".

Ona je na promociji rekla da je imala dilemu da li da objavljuje knjigu o onome što je čula od djeda i da ono što je bilo privatno ostavi u porodici.

"Vremenom sam, ipak, polako shvatila da između njegovog javnog i privatnog života nije bilo razlike i da ne postoji nijedna senka koja bi njega mogla da unizi", naglasila je Milkovićeva.

Književnica Svetlana Velmar-Janković ocijenila je da Milkovićeva, iako po profesiji psiholog, svoj književni prvenac napisala u maniru vrhunskih pisaca, ponesena toplinom osjećanja prema svom djedu.

"Iz svake rečenice probija silna svetlost ljubavi i odanosti prema patrijarhu Pavlu, preskromnom monahu koji živi da ljubav među ljudima pobedi zlo u njima, čvrst kao stena u toj borbi", naglasila je Velmar-Janković.

Ona kaže da je, čitajući knjigu, otkrila najmanju poznatu ličnost patrijarha Pavla, te da mu se još više približila i shvatila da od Svetog Save na ovamo Srbi nisu imali takvog duhovnika i moralnu i intelektualnu gromadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana