Predstavljena knjiga Branka Perića "Tvoj nas uzdiže stih"

Srna
Predstavljena knjiga Branka Perića "Tvoj nas uzdiže stih"

PALE - Knjiga Branka Perića "Tvoj nas uzdiže stih" o Dušku Trifunoviću i njegovom pjesničkom opusu, predstavljena je večeras na Palama, na pjesnikov rođendan, u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića".

Perić je u Kulturnom centru Pale naveo da je u knjizi obuhvaćeno 30 do 40 ljudi koji su posthumno pisali o Dušku Trifunoviću sa raznih aspekata, a tu su književne kritike, publicistički osvrti i druge relevantne bilješke.


"Radi se o štivu koje će biti važno za sve ljude koji se budu bavili pjesničkim opusom Duška Trifunovića", rekao je Perić.

Pjesnik iz Istočnog Sarajeva Snježana Đoković istakla je da joj je velika čast što učestvuje na manifestaciji "Dani Duška Trifunovića", jer joj je kao djevojčici prvu literalnu nagradu dodijelio upravo Trifunović.

"Ja njemu u čast večeras recitujem neku svoju poeziju i za mene je to dvostruko važno", rekla je ona.

Direktor Kulturnog centra Pale Slavka Brezo rekla je da danas, na rođendan Duška Trifunovića, proslavaju ovaj dan i trudiće se da ovog velikog pjesnika čuvaju od zaborava.

U večerašnjem programu učestvovali su pjesnici, pisci i književnici Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Đoković i Aleksandra Šarenac, a u muzičkom dijelu programa učestvovao je i Muzički ansambl "Pale".

Brezo je rekla da će književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović sutra u 11.00 časova sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo učestvovati u programu "Djeci u čast".

Sutra će program biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi "Srce je čudna zvijer" u sali Kulturnog centra Pale.

"Dani Duška Trifunovića" dio su manifestacije "Dani Istočnog Sarajeva" u čast Dana i gradske slave - Svetog Petra Dabrobosanskog, te proslave 30 godina od osnivanja grada.

Program u okviru "Dana Istočnog Sarajeva" čiji je organizator Gradska uprava počeo je 10. septembra i trajaće do nedjelje, 17. septembra - kada se proslavlja Sveti Petar Dabrobosanski.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu Trifunović je izdao sa 25 godina po dolasku u Sarajevo. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Trifunović je autor tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Trifunović će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, Trifunović je izbjegao u Novi Sad gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana