Predstavljena ideja Paviljona BiH na 57. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji

Aleksandra Madžar
Predstavljena ideja Paviljona BiH na 57. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji

Banjaluka - Umjetničku karijeru umjetnik počinje i završava na Venecijanskom bijenalu. Da bi došli u tu priliku da predstavljate zemlju treba i nešto da uradite, a sa druge strane ako dalje ne nastavite da radite to vam ništa ne znači,

To je jedna stanica na umjetničkom putu, a za mene je umjetnost maraton u kome treba da trčite čitav život  i budete aktivni, da biste rekli ono što želite ono što kažete.

Rekao je ovo zvaničnoj prezentaciji Paviljona BiH/RS na 57. međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji umjetnik Radenko Milak u petak u Muzeju savremene umjetnosti, koji je 10. februara proslavio svoj dan.

Velika je čast, ističe Milak predstaviti  svoju zemlju, a on će to od 13. maja do 26. novembra učiniti radom "Univerzitet katastrofe" koji će biti realizovan sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom.

Organizator cijelog projekta je Muzej savremene umjetnosti RS, koji je u saradnji sa umjetnicima i kustoskim timom odlučio da Paviljon BiH bude u palati Malipiero u kojoj je i 2013. godine BiH/RS predstavljao Mladen Miljanović.

- Ono što ćemo mi prezentovati u projektu je jedan element izložbe koji će biti u Palati Malipiero, a drugi segment će biti jedna konferencija koju ćemo napraviti na kraju bijenala. Ono što želimo da prikažemo u Veneciji je jedan projekat koji se bavi pitanjem katastrofe za koju je zaslužan čovjek, sve ekstremne situacije koje se javljaju, među njima i terorizam. Bitno je da se o tome priča. Shvatio sam da je tema koja dominira, jedan strah od budućnosti, nepovjerenje u sadašnjost i sve ono što današnje politike nude. Projekat će objediniti sa jedne strane umjetnike, a sa druge strane intelektualce koji žele da govore o toj temi - naglasio je Milak.

Grad Banjaluka, podržao je Milaka, a gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je izuzetno ponosan što će Milak  predstavljati sebe, svoju umjetnosti i svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu.

- Grad Banjaluka će pružiti podršku novom nastupu, time što ćemo obezbijediti prostor za pripremu, besplatno, bez naknade, kako bi u svom umjetničkom stvaranju mogao da se pripremi uspješno i na vrijeme. Sama naša svakodnevica pruža mnogo kreativnih mogućnosti sa ovih prostora - kazao je Radojičić.

Ponos i sreću nije krila ni direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, Sarita Vujković koja je komesar Paviljona BiH u Veneciji.

 - Ovo je drugačiji projekat koji ima internacionalni karakter u okviru kojeg ćemo sarađivati i sa stranim kustosima i značajnim imenima iz svijeta umjetnosti Francuske, Švedske, Švajcarske, Londona. Svi oni su prihvatili saradnju sa nama, vjerujemo da ćemo ostvariti pohvale kao i prošli put - naglasila je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana