Predstavljen najnoviji roman Ljiljane Lukić

Srna
Predstavljen najnoviji roman Ljiljane Lukić

Bijeljina - U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini je večeras predstavljena knjiga "U traganju za ocem", autora Ljiljane Lukić.

U prepunoj sali Biblioteke o knjizi su govorili autor i recenzent Ranko Risojević. Ovo je njen četvrti roman koji predstavljaju jednu cjelinu. Radnja se odvija u prvoj polovini petnaestog vijeka.


"Potraga za identitetom nacije, ali i potraga za identitetom pojedinca je okosnica - tema sva četiri romana koja predstavljaju cjelinu posvećenu likovima doktora Nikola i Jelene", rekla je Lukićeva.

Risojević je istakao da je ranije, kao recenzent Ljiljaninih djela, upoznao pozadinu romana - ljubav kao energiju i razlog zbog kojeg je junak romana doktor Nikolo putovao od Mletaka do Svete gore.

On je podsjetio da je ovaj motiv u srednjovjekovnoj poeziji jedan od najčešćih.

"Sva nastojanja doktora Nikola su u stvari put ka pravoslavlju, odnosno želja da sazna odakle je njegov otac došao u Italiju", rekao je Risojević, napominjući da glavni lik završava kao monah, što upućuje čitaoca da se zapita o složenosti identiteta na Mediteranu.

Ljiljana Lukić je jedno od najproduktivnijih književnih pera Semberije.

Njeni romani "Doktor Nikolo" i "Zvijezda padalica" predstavljaju nastavak romana o istaknutoj srednjovjekovnoj plemićkoj porodici Zlatonosovića iz Zvornika, a četvrti roman iz ove sage je "U traganju za ocem", koji je večeras promovisan u okviru manifestacije "Višnjićevi dani 2016".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana