Predstavljen časopis "Srebrni vijenac"

Srna
Predstavljen časopis "Srebrni vijenac"

SREBRENICA - U Narodnoj biblioteci u Srebrenici danas su predstavljeni prvi broj časopisa za kulturu, umjetnost i nauku "Srebrni vijenac" u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i brošura o srednjovjekovnim gradovima u ovoj lokalnoj zajednici.

Časopis i brošura predstavljeni su u okviru dvodnevnog kulturno-prosvjetnog zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", koji organizuje SPKD "Prosvjeta" iz Srebrenice.

Sekretar srebreničke "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je da je ova manifestacija omaž liku i djelu Georgijevića.

Milovanović je objasnio da je časopis "Srebrni vijenac" nedavno registrovan u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu Republike Srpske kao glasilo za kulturu, književnost i umjetnost i da "Prosvjeta" nastavlja svoj kulturni rad i izdavačku djelatnost.

On je istakao da je u posljednje tri godine srebrenička "Prosvjeta" objavila 10 izdanja časopisa, knjiga i godišnjaka, a da je ovo prvi broj od registracije časopisa i da je veoma sadržajan.

"U ovom broju objavljeni su radovi nagrađeni na književnim konkursima za poeziju žLuka Milovanov Georgijevićž i konkurs za prozu žZvonimir Šubićž, te za literarnu nagradu za učenike žŽivan Jovanovićž i novinarsku nagradu žBoško Milovanovićž koje se dodjeljuju u okviru ovog zbora", naveo je Milovanović.

On je istakao da su nagrade dobile imena znamenitih srebreničkih stvaralaca, kulturnih radnika, hroničara i profesora koji su ostavili dubok trag u kulturi ove sredine.

Urednik časopisa Dejan Kolović rekao je da je na književni konkurs pristigao veći broj radova izuzetnog kvaliteta koji su objavljeni u časopisu, te da je promijenjen format i njegov tehnički izgled što ga čini kvalitetnijim od prethodnih izdanja objavljenih prije zvanične registracije.

On je pozvao sve ljubitelje književnosti, kulture, umjetnosti, nauke i istraživanja u ovoj opštini i šire da sarađuju sa redakcijom ovog časopisa.

Direktor Nacionalnog parka "Drina" Radomir Pavlović predstavio je brošuru "Srednjovjekovni gradovi u Srebrenici", koju je objavila ova ustanova.

On je naveo da je Srebrenica jedina opština u BiH na čijem području se nalaze ostaci pet srednjovjekovnih gradova i to Stari grad Srebrnik, zatim Klotjevac, Đurđevac, Šubin i Kličevac.

"Nema razvoja zajednice bez razvoja njene kulture, a ovaj časopis i brošura su doprinos kulturnom razvoju", istakao je Pavlović, podsjećajući da Srebrenica ima veoma bogato srednjovjekovno kulturno-istorijsko nasljeđe.

Pavlović je ukazao da je u srednjovjekovnom periodu Srebrenica promijenila 13 vladara koji su se borili i ratovali za njena prirodna bogatstva, te da je u srednjem vijeku imala svoju vijećnicu, sudnicu, kanalizaciju i pečat, kao i novac.

Prema njegovim riječima, sve to govori o značaju i bogatstvu koje je imala kao urbano naselje u to vrijeme.

On je ocijenio da su srednjovjekovni gradovi u srebreničkoj opštini nedovoljno istraženi i da će Nacionalni park "Drina" uz podršku opštine i republičkih institucija pokrenuti njihova istraživanja i restauraciju.

Član rukovodstva "Prosvjete" Miloš Nikolić govorio je o radu srebreničkog profesora, hroničara i publiciste Živana Jovanović koji je godinama prikupljao građu za monografiju Srebrenice provodeći po nekoliko mjeseci u dobrovačkim arhivima.

"Njegov rukopis žHronika Srebrenicež nalazi se u Beogradu kod jednog potomka i predlažem da se obezbijede sredstva za objavljivanje tog djela koje sigurno sadrži veliki broj podataka i saznanja iz istorije ovog mjesta", rekao je Nikolić.

Na životni put Boška Milovanovića i njegov doprinos razvoju kulture i posebno informisanja i obrazovanja u srebreničkoj opštini podsjetio je sekretar "Prosvjete" Marko Milovanović.

Kulturno-prosvjetni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" sutra će biti nastavljen muzičko-književnim programa i uručivanjem književnih nagrada "Luka Milovanov Georgijević" i "Zvonimir Šubić".

Na programu je promocija knjige pjesama "Svevideći mrak" srebreničkog pjesnika Marka Milovanović za koju je dobio prvu nagradu "Stražilovo" na pjesničkom konkursu u Sremskim Karlovcima prošle godine.

Ovo je drugi kulturni zbor posvećen filologu i književniku Luki Milovanovom Georgijeviću, rođenom 1784. godine u Osatu kod Srebrenice, jednom od preteča stvaranja savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je usavršio i publikovao Vuk Stefanović Karadžić.

Zbog pojave virusa korona, uvođenja epidemioloških mjera i vanrednog stanja zbor prošle godine nije održan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana