Predstave i izložbe putuju Srpskom

Aleksandra Madžar
Predstave i izložbe putuju Srpskom

Banjaluka - Dio programa republičkih institucija kulture dostupan je i poklonicima različitih vrsta umjetnosti širom Republike Srpske.

Da ove institucije poštuju zakonske obaveze dokaz su mnogobrojna putovanja na kojima ispunjavaju kulturnu misiju.

- Ove godine igrali smo u petnaest gradova i opština RS. Mališani u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Modriči, Šamcu, Doboju, Brčkom i Prijedoru imali su priliku da se upoznaju sa glumcima i predstavama iz našeg pozorišta - rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

Ističe da imaju odličnu saradnju sa Pozorištem Prijedor, gdje igraju svakog mjeseca.

- U manjim sredinama igramo male predstave koje su prilagodljive za različite prostore - istakao je Bjelošević.

Ništa manje nije važno ni predstavljanje likovne umjetnosti u manjim opštinama, pa izložbe sve češće putuju.

- Organizovanje izložbi "putujućeg" karaktera, koje bi bile dostupne u svim većim izložbenim prostorima širom Srpske, značajan je segment izlagačke aktivnosti Muzeja savremene umjetnosti RS- podsjetili su iz ovog muzeja.

Njihove postavke bile su u Foči, Gacku, Nevesinju, Šamcu, Novom Gradu...

- Uz izložbe "Multioriginali iz fundusa Muzeja", "Banjalook" organizovali smo i stručna predavanja muzejskog savjetnika i pedagoga Muzeja savremene umjetnosti RS Nikole Galića - kažu u Muzeju.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić takođe je ukazala na obavezu se program republičkih institucija predstavi u što više opština i gradova.

- Do sada smo gostovali u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru. Tako će biti i sa novim izložbama koje pripremaju naši etnolozi - dodala je Puvačićeva.

Narodno pozorište Republike Srpske u jednoj pozorišnoj sezoni odigra prosječno dvadesetak predstava širom RS.

- Osnovni problem sa kojim se susrećemo prilikom ovakvih gostovanja su tehnički (ne)uslovi prostora u kojima izvodimo predstave - kazali su iz nacionalnog teatra.

Kinoteka Republike Srpske je ove godine organizovala gostovanja u okviru programa "Filmoteka" u Banjaluci, Srpcu, Doboju, Derventi, Višegradu, Foči, Bileći, Petrovu i Gacku.

Obaveza

- Republičke ustanove kulture imaju obavezu da u okviru svojih planova i programa rada za svaku kalendarsku godinu planiraju i gostovanje u opštinama i gradovima Republike Srpske, kao redovnu programsku aktivnost. To je najbolji način da sopstvene sadržaje približe i učine dostupnim publici, bez obzira na ograničenja koja može podrazumijevati geografska lokacija ili druge okolnosti - naglasila je pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS Irena Soldat-Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana