Predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana na festivalu „Zaplet“

Ilijana Božić
Predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana na festivalu „Zaplet“

BANjALUKA- Raspad srećne porodice uzrokovan ozbiljnim anomalijama društva u kojem su mržnja, nasilje i zlo sveprisutni oslikava predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ovaj komad, rađen prema tekstu Denisa Kelija, a u režiji Ivana Plazibata odigran je u srijedu naveče, četvrte takmičarske večeri 14. Međunarodnog festivala glumca „Zaplet” koji se održava pod sloganom „U krugu porodice“ u Gradskom pozorištu „Jazavac” u Banjaluci.

Tokom jedne noći koja počinje romantičnom večerom i odiše srećom dolazi do potupunog raspada porodice, do zgarišta porodičnih i ljudskih vrijednosti. Sestra i brat, od malena prepušteni jedno drugom, vezani njegovim problematičnim ponašnjem, u toku jedne noći nalaze se pred situacijom koja zahtijeva sve ili ništa. Vođena bezumnom potrebom da zaštiti brata Helen je spremna da žrtvuje sve. Odjednom manipuliše mužem navodeći ga da spasi porodicu, u jednom trenutku mu kaže „Ili imaš ili nemaš porodicu, zaštiti ili nemoj...“.

Helenin brat traži zaštitu od nje i njenog muža, pravi se nevin, ne želi da prizna zločin koji je učinio nad migrantom, da bi tokom večeri na vidjelo izašla istina i da bi u svoje zlodjelo uvukao sestrinog supruga. Njen suprug, čovjek izmanipulisan, postaje onaj drugi, onaj s druge strane. Komad „Siročad“ bavi se problemom govora mržnje i problemom nasilja koje korjene ima u verbalnom govoru. Gledajući ovaj komad prosto se pitamo ima li li opravdanja za nasilnike, te postoji li dobar čovjek na svijetu, ali i mogu li okolnosti od ljudi praviti one loše? Ove probleme sažima u okvire jedne porodice, postavljajući pitanja da li je porodica precijenjena, je li ona ustvari manipulacija koja bi zavarala i najboljeg čovjeka na svijetu i pretvorila ga u čudovište. Na sceni smo, u srijedu naveče, vidjeli kako je uništena jedna porodica.

Glumačka ekipa Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković odlično je iznijeli ovaj komad ubjedljivom i sjajnom igrom.

Glumica Snežana Vidović, koja je na sceni maestralno dočarala lik Helene, žene koja se svim silama bori da zaštiti porodicu, kazala je  da se ljubavi ne mogu odvajati.

-Moja junakinja, zbog prošlosti kakvu ona i brat imaju, ima patološku potrebu da  zadrži porodicu uključujući i supruga i sina i brata. Došla je u situaciju u kojoj je nemoguće zadržati i jedno i drugo. Iako zna koliko je njen brat oštećen, ona njega pravda i tu gubi granicu između onog što je zaista realno, ali i onog šta je zaista ljubav a šta je ona životinjska potreba da se svoje zaštiti-rekla je ona.

Za glumca večeri publika je izabrala Zlatana Školjića, koji je ubjedljivo odigrao nasilnika i očigledno bolesnog čovjeka. Na samom kraju predstave Školjiće junak  dodiruje krv i izgleda kao da je ponovo počinio zločin. Ipak, ova scena je zapravo simbol za krv koju je uzeo od jedne porodice uništivši je u potpunosti.

Glumica Snežana Vidović je objasnila da je  taj čovjek  uradio sestri ono što je ona najmanje željela da se desi, a to je da se rasturi njena porodica.

- Taj krvavi trag je jedini trag koji je ostao u toj kući. Tu više nema ljubavi, nema porodice, nema supruge i supruga koji su se uprkos svojim problemima ipak voljeli i opstajali, jer je on  svojim glupostima uspio da i tu porodicu uništi-ispričala je ona.

Publika nije krila oduševljenje ovom predstavom, što je i iskazala na Okruglom stolu, a glumac Enes Salković je istakao da se i on i kolege uvijek raduju dolasku u Banjaluku.

-Publika je ovdje jedna od najiskrenijih, koja je odgojena i koja se zna ponašati u teatru. Hvala vam sto ste živjeli i disali ovu predstavu s nama večeras- kazao je Salković.

Pobjednici ovogodišnjeg „Zapleta“ biće proglašeni danas, a večeras u 20 časova Srđan Dinčić izvešće svoj stendap „U procesu“ koji će zatvoriti ovogodišnji festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana