Predstava "Kroz život sa Veljom" otvara Međunarodni festival glumca "Zaplet 15"

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Premijernim izvođenjem predstave "Kroz život sa Veljom", u režiji Slobodana Perišića, koja je nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta "Jazavac" i Gradskog pozorišta Gradiška, 20. oktobra od 20 časova biće otvoren Međunarodni festival glumca "Zaplet 15 Open".

Ljubitelji teatra imaće priliku da pogledaju sjajne predstave iz regiona i to po izboru glumca i organizatora GR "Jazavac" Ljubiše Savanovića.  U njegovu selekciju ušle su predstave "Naš razred" Narodnog pozorišta Beograd, "Izbacivači", zagrebačkog Egzit teatra, "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta,  "Perzeide"  Narodnog pozorišta Mostar i "Bravo za klovna" Narodnog pozorišta Subotica.

Posljednje večeri "Zapleta" u četvrtak, 26. oktobra biće prikazan "Samotnjak", dokumentarni film o Slavku Štimcu. Isto veče u 20 časova u programu "Razgovor sa glumcem" Gradsko pozorište "Jazavac" ugostiće Slavka Štimca, dok u ovom programu ove godine učestvuju glumci Branka Katić (21. oktobra u 22 časa) i Andrija Milošević (22. oktobra u 22 časa).

Budući da će "Zaplet" biti otovren premijerom komada "Kroz život sa Veljom" Savanović je istakao da je riječ o  komičnom kabareu u kojem glumac Velimir Blanić igra glavnu ulogu, te dodao da zajedno s njim igraju i glumci Vladimir Đorđević i Aleksandar Blanić, a sviraju Milan Savić i Sava Knežević.

- Ovim komadom dobićemo muzičko scenski i dramski događaj koji će napraviti pravi iskorak u repertoaru našeg teatra, što je sjajno-rekao je Savanović.

Glumac Velimir Blanić, koji igra glavnu ulogu istakao je da je "Život sa Veljom" komični kabare, ali i satirični i tragikomični, te da opisuje život Velje i svih onih koji njegov život čine takvim kakav jeste.

- Kao što je i svaki čovjek žanr za sebe, jer svi mi imamo svoje uglove i poglede na svijet, tako će i predstava biti prožeta raznim žanrovima. Dotičemo se mnogih tema, kao što su teme ljubavi, karijere, prijateljstva i zdravlja. Srećan sam što u bendu koji me prati na sceni imam sjajne saradnike koji su ključni za stvaranje atmosfere. Njihova muzika prati emocionalni ton scena, pojačava dramu i dodaje humor tamo gdje je potrebno te tako postaje neizostavni dio ukupnog doživljaja same predstave. Posebno me raduje što ovu predstavu režira moj dugogodišnji prijatelj i kolega Slobodan Perišić-objasnio je Blanić.

Direktor festivala i jedan od osnivača "Jazavaca" glumica Dragana Marić istakla je da je 20. oktobra i godišnjica od osnivanja Gradskog pozorišta "Jazavac", te da ovaj teatar ulazi u 17 sezonu.

- Godišnjicu tradicionalno obilježavamo premijerom nove predstave. Naš kolega Velimir Blanić, od samog početka je dio "Jazavca", pa smo odlučili da ovaj put on svoja umijeća pokaže publici-istakla je Marićeva.

Budući da je ovaj komad rađen u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Gradiška, umjetnički direktor ovog teatra Admir Mešić naglasio je da ovo pozorište dugi niz godina sarađuje sa "Jazavcem", ali da je ovo prva koprodukcija.  

-Imamo čast da radimo sa Velimirom Blanićem koji je mnogo putao igrao u našem pozorištu. Premijera komada "Kroz život sa Veljom" u Gradišci će biti 27. oktobra u 20 časova u Kulturnom centru. Komad će biti na našem redovnom repertoaru. Ovo će otvoriti dublju i dugoročniju saradnju između naša dva pozorišta, a očekujemo i saradnju na drugim projektima-kazao je Mešić.

Budući da je Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" ove godine podršku pružila "Atos" banka ispred ove kompanije govorila je Karolina Karalić koja je istakla da je ovo drugi put da su partneri i prijatelji "Jazavca".

-Naša želja je da budemo dio ove pozorišne kuće i da ostanemo snažan oslonac kulturi. Cijenimo rad Gradskog pozorišta "Jazavac", jer smatramo da ovaj teatar snažno utiče na razvoj pozorišne umjetnosti i kulture kod nas. Zadovoljstvo je biti dio ove kuće i bićemo tu da podržimo sve što ovo pozorište radi-rekla je Karalićeva.

Milica Kondić ispred kompanije MTL koja je takođe podržala ovaj događaj naglasila je da je MTL od samog početka uz GP "Jazavac".

-Sve što ova ekipa radi utiče i na nas, jer svjesni smo da ulaganjem u kulturu ulažemo i u sebe i u naše živote i zajednicu, ali i da stvaramo jedan za nijansu ljepši svijet. Radujemo se selekciji predstvava i dobrom druženju i energiji koji svaki "Zaplet" nosi sa sobom-kazala je Kondićeva.

Pokrovitelj ovogodišnjeg "Zapleta" je i predsjednik Republike Srpske.  

Stručni žiri ofestivala čine glumica Maja Ristić, teoretičarka pozorišta, Mladen Miljanović, višemedijski umjetnik i glumica Narodnog pozorišta RS Smiljana Marinković. Prateći program festivala čini izložba slika Perice Ivanovića "Jazavac u Jazavcu", čitanje drama studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci i program "Razgovor sa glumcima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana