Predstava ‹Karamazovi/Sablasni Eros› najbolja u Istočnom Sarajevu

Željka Domazet
Predstava ‹Karamazovi/Sablasni Eros› najbolja u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Predstava "Karamazovi/Sablasni Eros" u izvođenju Slavija teatra iz Beograda pobjednik je 19. Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Istočnom Sarajevu, dok je za najbolju monodramu proglašena "Krojcerova sonata" Teatra "Kabare" iz Tuzle.

Nagradu za najbolju mušku ulogu na zatvaranju festivala u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pripala je beogradskom glumcu Nebojši Kundačini, a nagrada za najbolju žensku ulogu glumici Ljiljani Blagojević.  

Izvođenjem nagrađene monodrame i predstave završen je festival za koji eminentni stručnjaci tvrde da je riječ o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji ove vrste u regionu.

Predsjednik stručnog žirija, Rade Simović rekao je da je već 19 godina "potopljen" u ovaj festival i da je riječ o najboljoj selekciji do sada.

- Festival sve više traga za kvalitetnim i relevantnim predstavama. Sve je manje predstava koje povlađuju publici, a bez toga nema ni nivoa festivala ni nivoa grada, ni buduće velike scene - kazao je Simović.

Pobjednička predstava u kojoj glavnu ulogu igra glumac Mihajlo Janketić rađena je po velikom djelu ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog "Braća Karamazovi". Ova predstava je dobila dvije nagrade, onu za najbolju predstavu i za razvoj pozorišne umjetnosti i time postala ukupni pobjednik festivala. Ona je, kako tvrde i članovi žirija, Simović, Milanka Babić i Milovan Pandurević, a i sami posjetioci ovog festivala "zasigurno vratila dignitet pozorištu i predstavama koje pamtimo iz nekih boljih vremena kada je riječ o kulturi".

- Ima nešto što je jako važno. Publika ovdje je željna nas. Onda se ta ljubav nekako prenese i bude uzajamna i mi se onda na sceni izjednačimo sa ovim ljudima, jer između nas titra, struji nešto što bi moglo da se nazove ljubavlju, poverenjem, što je na kraju krajeva najveća i najvrednija nagrada i satisfakcija za ovaj naš vrlo sumnjiv poziv kojim se bavimo celog života - zaključio je Janketić.

Monodrama

Glumac Vlado Kerošević je sa monodramom "Krojceorova sonata" obilježio 35 godina umjetničkog rada na festivalu u Istočnom Sarajevu.

- Svakako da mi je monodrama kao umjetnička forma predstavljala izazov jer smatram kada čovjek stekne određeno iskustvo kojim može suvereno da vlada, onda treba da se bavi jednim tako teškim i inspirativnim žanrom kao što je monodrama - rekao Kerošević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana